Ochelari care vad prin pereti, mantii care te fac invizibil, energie procurata de peste tot sau posibilitatea de a respira sub apa sunt cateva dintre scenariile care vor prinde contur in viitorul apropiat.

Telefoanele celulare, iPod-urile si Internetul pareau niste utopii acum 30 de ani. Adevarate revolutii tehnologice in momentul in care au aparut, cele trei gadgeturi au toate sansele de a primi alaturi in urmatoarele decenii si altele, imposibil de conceput azi. ,,New Scientist’’ s-a incumetat sa priveasca in globul de cristal pentru a realiza un top al acestora.

Supervizibilitatea

O pereche de ochelari cu raze X ne-ar putea transforma pe fiecare in adevarati Supermani. Am fi in stare sa vedem fara nici o problema prin pereti si sa depasim vizual orice fel de obstacole, chiar daca s-ar putea sa nu ne placa de fiecare data peste ce ne cade mai apoi privirea.

Aparatul-minune nu este inca pus la punct, dar cateva eforturi s-au facut in aceasta directie. Cercetatorii britanici de la Cambridge Consultants au brevetat acum doi ani un sistem, Prism 200, care poate detecta oameni aflati in spatele unui zid de 40 de centimetri, pe o distanta de pana la 15 metri. Sistemul, care trimite impulsuri radio speciale si receptioneaza ecoul interceptat, nu detecteaza insa decat oamenii in miscare. Nemtii de la Universitatea Tehnica de la München au reusit ceva mai mult: cu ajutorul unui aparat au reusit sa depisteze miscari greu perceptibile precum respiratia sau bataile inimii, produse in spatele unei usi inchise.

Disparitia

O replica la mantia lui Harry Potter pare mai aproape de realitate. Invelisul care te face invizibil a fost deja obtinut anul trecut de catre cercetatorii de la Universitatea California din Berkley, care au reusit mascarea unui obiect tridimensional, gratie unui nou material obtinut in laborator. Oamenii vad obiectele deoarece acestea imprastie lumina care le atinge, reflectand o parte din ea spre ochiul uman. Invizibilitatea pe care incearca sa o atinga cercetatorii se bazeaza pe devierea luminii in jurul unui obiect. Astfel, un privitor care se uita la un obiect invelit intr-un material capabil de o astfel de performanta vede de fapt lumina aflata in spatele acestuia, iar in acest fel se obtine disparitia lui.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.