Noi studii au demonstrat ca un regim alimentar mai sarac in calorii, dar mai sanatos nu stimuleaza doar sanatatea fizica, ci imbunatateste si memoria, in special pe cea a persoanelor varstnice.
Cercetatorii au descoperit ca restrictionarea aportului caloric poate creste durata de viata a soarecilor, dar mai ales poate reduce riscul bolilor de inima si in plus, creste capacitatatea cognitiva a persoanelor in varsta.

Pentru a verifica daca exista beneficii cognitive pentru oameni, doar reducand cantitatea de alimente, cativa membri ai Universitatii Münster din Germania, in frunte cu Agnes Flöel au testat memoria pe termen scurt a 50 de persoane, cu media de varsta 60 de ani, care au fost supraponderale (nu obeze). Experimentul a constat in reducerea cu 30% a numarului de calorii consumate in mod normal in fiecare zi, potrivit newsScientist.

Dupa trei luni, subiectilor supusi la noua dieta le-a fost testata memoria, cu ajutorul unor chestionare la care au obtinut un punctaj cu 20% mai mare decat la testele de dinainte de dieta, acestia amintindu-si in medie 12.5 cuvinte, comparativ cu 10.5. (Testul verifica memoria de scurta durata a fiecarui pacient, acestia trebuind sa retina cat mai multe cuvinte.)

"Doua cuvinte pot sa nu para mult, dar este o diferenta foarte mare intre persoanele sub 30 ani si peste 50 de ani" a declarat Flöel. Cei care nu au fost supusi dietei nu au prezentat nicio schimbare. Participantii la dieta au avut nivelurile glucozei si a insulinei mai scazute, lucru care, conform unor studii anterioare asigura functii neuronale mai bune.

In plus, potrivit Healthy, cei care vor sa-si pastreze neuronii intr-o forma corespunzatoare pentru o perioada cat mai indelungata de timp, trebuie sa tina cont de urmatoarele indicatii:

  • Grasimile animale in exces sau prajelile trebuie evitate deoarece acestea determina formarea placilor sclerozante la nivelul vaselor de sange. Din alimentatie trebuie eliminate alimentele ce contin zaharuri simple precum bauturile dulci, prajiturile, zaharul rafinat. In timp acestea deterioreaza membranele celulare si distrug metabolismul celulelor nervoase. Consuma in schimb cu incredere cat mai multe fructe, legume, salate sau sucuri obtinute din ele, cereale, alimente bogate in vitamine si aminoacizi.
  • Gratie continutului de zaharuri naturale, fructele uscate si semintele de fructe sunt si ele indicate pentru mentinerea tineretii memoriei. Pentru o functionare optima, creierul are nevoie de vitamina B12 pe care o gasim indeosebi in ficat, peste sau in produsele lactate si de glucidele complexe din produsele fainoase precum paine sau paste.
  • Stiai ca un singur pahar de bere sau o singura tigara pot nimici in doar cateva minute o mie de neuroni in contextul in care un om pierde zilnic pana la 200 mii de neuroni? Consuma asadar cafea, alcool sau tutun cu moderatie. In exces, acestea pot irita peretele intern al arterelor, ducand la ingrosarea sangelui si la o circulatie deficitara a acestuia in organism.
  • Faceti apel la complexele de vitamine din farmacii sau la extractele de vegetale doar la recomandarea medicului deoarece oricat ne-am dori, acestea nu pot suplini, o dieta echilibrata. Este bine de stiut insa ca vitaminele din complexul B sunt vitale pentru mentinerea sanatatii creierului, iar vitamina E impiedica distrugerea neuronilor.
  • Pe langa faptul ca reduce nivelul colesterolului din sange, soia reprezinta un valoros adjuvant in curatarea placilor sclerozante. De asemenea, mierea si polenul au efecte benefice asupra irigatiei vasculare a creierului, continutul de metionina sau de vitamina E si P avand rol de protejare si de refacere a neuronilor. Glutamatul care se gaseste in polen prezinta o mare importanta pentru functiile cerebrale, iar rutina (glucida) favorizeaza o buna irigare a creierului. O buna parte din aminoacizii esentiali care se gasesc in algele de apa dulce, in special in cele albastre, contribuie la mentinerea echilibrului sistemului nervos. Planta de Ginkgo-biloba ajuta si ea mentinerea memoriei de lunga durata, asigurand elasticitatea capilarelor.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.