Daca sunteti indignati ca seful dumneavoastra tocmai a desfiintat camera speciala pentru fumat sau va simtiti nedreptatiti ca trebuie sa impartiti jumatate de bar cu nefumatorii, consolati-va cu gandul ca ar putea fi mai rau. Ati putea trai in Bhutan, prima tara unde fumatul a fost oficial interzis.
Micutul si cochetul regat himalayan, situat intre India si China, cu o populatie de aproximativ 2 milioane si jumatate de locuitori, a devenit de curand prima natiune din lume in care tutunul este tabu. Incepand cu 17 decembrie 2008, fumatul in spatiul public sau comercializarea tutunului au devenit indeletniciri ilegale. Cei care trec peste acesta noua lege, sunt amendati cu echivalentul a 232 dolari, mai mult decat salariul pe doua luni in Bhutan.

Autoritatile au pecetluit interdictia printr-un act simbolic: au facut un foc de tabara cu pachete de tigari in
centrul capitalei, Thimphu, si au insirat pancarte pe toate arterele principale ale orasului, recomandand oamenilor sa se lase de fumat. De parca ar fi avut de ales, oricum.. Implicarea intr-o problema atat de personala si care priveste atat de multi oameni, are intotdeauna doua taisuri, iar politicienii care au facut posibila aceasta interdictie, pot cadea usor in capcana propriilor legi.

Bhutan-ul, una dintre cele mai optimiste tari din lume

Totusi, interdictia aplicata bhutanezilor, pare a fi acceptata de marea majoritate a populatiei fara o revolta sau nemultumire colectiva. Se stie ca aceasta natiune este una dintre cele mai optimiste si fericite din lume. Anul trecut, Universitatea din Leicester (Marea Britanie), realiza un top 10 al celor mai optimiste tari din lume, iar Bhutanul se afla pe locul 8, alaturi de tari precum Danemarca, Austria, Islanda, Bahamas, Finlanda, Suedia, Brunei si Canada, fiind surpriza topului. Poate aceeasi maleabilitate si supunere in fata a ceea ce le este dat ii motiveaza si acum sa se adaptaze foarte usor la noua lege. Chiar si fumatorii de la tara, unde regulile nu sunt chiar atat de aspre, se resemneaza foarte usor in fata unui viitor fara fum de tigara, motivand ca "Daca nu mai ai de unde sa le cumperi, nu o sa mai simtit nici nevoia sa le fumezi. Invatul are si dezvat".

Deci, cum a reusit Bhutan-ul sa ingenuncheze o natiune de fumatori si sa-i faca sa renunte aproape de bunavoie, in timp ce alte natiuni mult mai puternice tremura in fata populatiei chiar si atunci cand e vorba de noi taxe si accize pentru tutun. Pentru noi cred ca o asemenea lege, ar aduce cu sine un inerent razboi civil.

Fumatul distruge Karma si nu aduce "Fericire Nationala Bruta"

Bhutanul este o natiune budista, iar multi dintre budisti cred ca fumatul le distruge karma. Asa ne-am putea gandi ca urmatoarele pe lista extinctiei generale a tutunului ar putea fi Sri Lanka si Thailanda, care sunt de asemenea, tari predominant budiste, populate de foarte multi fumatori. Insa raspunsul nu se afla in religia locuitorilor Bhutanului, ci mai degraba in personalitatea lor. Aceasta este o tara care a dezvoltat foarte multe contradictii de-a lungul istoriei, supunerea si increderea lor totala fiind o trasatura nationala. Legile nescrise ale lumii ar spune ca o tara cu peisaje atat de frumoase si pitoresti precum cele ale statului himalayan, ar trebui sa-si primeasca vizitatorii cu bratele deschise si sa astepte sa curga dolarii. Insa nu se intampla asta. Bhutanul isi auto-limiteaza numarul de turisti straini (in jur de 9.000 anul trecut) si taxele de stationare pe teritoriul lor ajung pana la 200 de dolari pe zi. Reprezentantii Bhutanului considera ca masura progresului national sta in PIB-ul tarii, care anul trecut se ridica la 950 de euro anual/ cap de locuitor. Totusi, acum locuitorii Bhutanului, nu aspira sa-si mareasca PIB-ul ci tintesc catre o alta cale de prosperitate: "fericirea nationala bruta" cum o numesc ei.

Muntii Himalaya, care inconjoara si pozitioneaza Bhutanul ca-ntr-un golf, sunt deopotriva si un blestem si o binecuvantare, aparand micuta natiune aspiranta la dobandirea fericirii, de la valurile din ce in ce mai mari pe care le face globalizarea, care deja a acoperit si uniformizat alte tari vecine. Primii turisti pe
care i-a avut aceasta tara, au sosit aici abia in 1974. Cu televiziunea si de Internetul au avut timp doar 10 ani sa se obisnuiasca, fiind introduse abia din 1999. Bhutan-ul este inca pe lista de asteptare a multimiliardarilor boemi care vor o vacanta linistita departe de aglomeratia metropolelor. Mai fascinant este ca orasul Thimphu, capitala Bhutanului este singura capitala din lume care nu are semafoare.

Deci, dupa ce si-a luat toate masurile de protectie ca nu va intra niciodata sub incidenta dezvoltarii capitaliste traditionale, Bhutanul spera sa se orienteze singur si sa evite greselile cu care se confrunta acum lumea industrializata. Pentru ca locuitorii Bhutanului sunt o populatie destul de omogena, putin mai multi decat numara Bucurestiul, autoritatile s-ar putea sa reuseasca sa le stearga din minte si din plamani demonul tutunului. Tara este o monarhie, iar regele Jigme Singye Wangchuk, este foarte apreciat sise bucura de o supunere universala din partea bhutanezilor. Acesta considera ca legea va avea succes, deoarece oamenii, ca si individual "sunt subjugati binelui societatii" si sunt foarte fericiti daca "se pot sacrifica pentru o valoare comuna, care ii uneste".

De buna voie si nesiliti de nimeni ?

Potrivit Slate.Msn.com, aceasta renuntare benevola la fumat, este deasemenea, ajutata si de faptul ca tara nu are foarte multi fumatori. Doar aproximativ 1 procent din populatie fumeaza, potrivit Ministerului Sanatatii, desi observatorii straini au estimat fumatorii la 3, chiar 4 procente din intreaga populatie. In plus, pe suprafata Bhutanului nu se cultiva tutun. Este o piata foarte mica, slab dezvoltata, iar costurile de import sunt cinsiderabile. Toti acesti factori au condus la reducerea interesului pentru tigari.

Totusi, chiar si in ascultatorul Bhutan, cateva zvonuri circula, pe sub nasul autoritatilor, adica pe internet. "Factori de decizie, trezirea", este mentionat pe un site generalist care se opune acestei legi. Aici, www.kuenselonline.com, oamenii sunt indemnati sa se mai gandeasca si la drepturile personale care sunt puse in joc si la liberatatea de a alege a fiecarui om. Altii isi fac griji ca aceasta prohibitie a tutunului va incuraja formarea unei noi miscari pe piata neagra. De asemenea, altii intervin si spun ca Bhutanul se confrunta cu probleme mult mai presante la ora actuala decat fumatul, cum ar fi coruptia si alcoolismul, sau consumul excesiv de Doma, o planta stimulent, care coloreaza saliva in rosu, pe seama careia s-au pus mai multe cazuri de cancer al cavitatii bucale (cancer oral).

Parlamentul Bhutanului, care a adoptat interzicerea fumatului, anticipeaza deja reclamatii. Se bazeaza pe faptul ca legea are inca niste lacune in abordare. Strainii pot inca fuma tutun si il pot importa (dar daca vor fi prinsi ca il vad pe teritoriul tarii, vor fi acuzati de contrabanda). Bhutanezii au voie practic sa fumeze in casa, si pot importa cantitati mici de tutun pentru "uzul personal", cu toate ca ei vor plati mai mult de 200 % in taxe vamale si de taxe de vanzari pentru placere.

Oficialii bhutanezi spun ca, prin interzicerea fumatului, ei spera sa dea un exemplu pentru restul lumii. Irlanda a interzis de curand fumatul in locurile publice, desi vanzarea de tutun ramane juridica. Alte tari europene, cum ar fi Norvegia, sunt mai putin stricte in adoptarea legilor de acest gen. Romania intampina dificultati si cu impartirea localurilor in spatii egale pentru fumatori si nefumatori. O asemenea lege, privind interzicerea fumatului in locurilor publice, nu sta nici in planul stranepotilor nostri. Putem doar sa asteptam si sa oferim noi propriul exemplu, renuntand la fumat: Aici si Acum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.