Oameni care examineaza acte sexuale intre maimute, care incinereaza seringi si recipiente cu urina sau smulg carnea animalelor fosilizate. Sunt trei din cele mai urate joburi din

Publicatia “Popular Science” a realizat un top zece al celor mai de neinvidiat profesii stiintifice.

1. Biologul trierii ecologice

Daca previziunile privind incalzirea globala se adeversc, un sfert din populatia mamiferelor ar putea disparea in cateva zeci de ani de pe fata Pamantului. Avand in vedere ca omenirea nu are suficienti bani si know-how pentru a le salva pe toate, unii oameni de stiinta apeleaza la trierea ecologica. Mai precis, aleg ce specii merita conservate si care nu, idee venita biologului Terry Root, de la Universitatea din Stanford. Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea din California a inceput deja sa dea miez acestei ramuri, pledand pentru salvarea speciilor de plante unice din punct de vedere genetic si a celor care conserva ecosisteme functionale.

2. Observatorul sexului intre maimute

Aproape fiecare lot proaspat de studii stiintifice include imperecherea intre primate, printre ele numarandu-se si cercetarea lui Paul Vasey, de la Universitatea Lethbridge din provincia canadiana Alberta, care a descoperit ca macacii japonezi au adesea un comportament bisexual si ca aleg o femela in fata unui mascul in 92% din cazuri. Vasey spune ca imperecherea primatelor este esentiala pentru examinarea sexualitatii umane. Pentru a-i urmari pe macaci, cercetatorul calatoreste la marginea orasului japonez Kyoto si, timp de trei pana la sase luni, sase zile pe saptamana, se catara pe un mic munte pana la habitatul primatelor si inregistreaza cine se urca pe cine, cat timp dureaza actul sexual, ce pozitii si ce miscari pelviene folosesc.

3. Fizicianul teoretician

Pentru a ajunge fizician teoretician in zilele noastre, un om de stiinta trebuie sa-si mizeze cariera pe foarte populara teorie a stringurilor (a coardelor). De cand a fost vehiculata ideea ca universul este compus din mici coarde vibrante, in anii ’70, teoria care postuleaza zece dimensiuni si cauta supersimetria perfecta a furat mintile multor fizicieni. Problema e ca nici unul dintre ei nu stie daca se afla pe calea cea buna, intrucat teoria nu este inca verificabila, iar fizicianul Lee Smolin, de la Institutul Perimeter de Fizica Teoretica din Waterloo, Canada, spune ca acest domeniu incepe sa se sufoce. Cele mai mari sperante pentru verificarea teoriei sunt puse acum in acceleratorul de particule Large Hadron Collider de langa Geneva, care ar urma sa fie repornit vara aceasta.

4. “Vanatorul” de animale daunatoare

William Parker, de la Universitatea Duke, SUA, s-a antrenat la ferma tatalui sau din Arkansas pentru a intra in mintea sobolanilor si a-i prinde in cursa. Specialist in stiinta chirurgicala, Parker captureaza acum animale daunatoare in cadrul unui studiu privind igiena. El testeaza vechea idee cum ca mamiferele, inclusiv oamenii, crescute intr-un mediu urban curat nu isi dezvolta atat de multe imunitati precum cele crescute la ferme sau aproape de natura. In acest scop, el localizeaza o zona infestata cu sobolani si urmareste dieta populatiei de guzgani. Cercetatorul prinde rozatoarele in capcane, le colecteaza si le eutanasiaza cu dioxid de carbon, comparand apoi reactiile imune ale celulelor splinei prelevate de la sobolanii din salbatice cu cele ale rozatoarelor crescute in mediul steril din laborator. Daca va primi finantare pentru urmatoarea etapa a cercetarii sale, Parker planuieste sa inalte un mic hambar intesat cu guzgani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.