Motofei Ion, din Bucuresti, crede ca a descoperit reteta fericirii. El a inregistrat la OSIM formula unei “asocieri medicamentoase pentru tratamentul etiologic al ejacularii premature”.

Nu se stie daca respectiva «formula a fericirii» o sa-i aduca mai multi bani decat au castigat cei care au inventat, din greseala, Viagra. Cert este ca in perioada septembrie-decembrie 2008 romanii care au obtinut drepturi depline asupra inventiilor nu au castigat bani din treaba asta. Un batranel care inregistra, ieri, la OSIM un nou joc de sah se arata pesimist in legatura cu profitul. “Nu voi face bani, asta e sigur, spunea el, dar macar stiu ca imi ramane numele pe acest joc”. De ce nu se bat firmele sa achizitioneze dreptul de exploatare a inventiilor romanesti este greu de spus. Iata cateva din ideile pe care si le-au protejat inventatorii din capitala in perioada amintita.

Aparat de prevenire a somnului la volan

Arghirescu Marius, din Bucuresti, propune un aparat pentru salvarea celor care atipesc la volan. Senzorul detecteaza pozitii critice ale capului soferului si declanseaza o avertizare sonora, care trezeste soferul. Minisoneria de tip buzer, alimentata cu una sau doua baterii, are in circuitul de alimentare un miniintrerupator cu mercur, de forma unui sector de cerc, din plastic, de maximum cinci centimetri lungime. Lungimea arcului de cerc dintre contacte corespunde unei valori critice de rotire a volanului masinii sau de aplecare a capului soferului. Cand se inchide circuitul, minisoneria da alarma. Aparatul este montat pe o placuta subtire de pertinax, cu circuit imprimat. Miniintrerupatorul este atasat cu o bucata de leucoplast, sau de banda adeziva, simetric cu contactul median pozitionat inferior, pe centrul volanului sau, respectiv, in dreptul tamplei soferului, de exemplu, pe o sapca. In acest caz, semnalul sonor poate fi transmis si cu o minicasca audio.

Bicicleta cu spatar pentru umeri

Voina Septimiu Sever, din Capitala, a inregistrat un reazem pentru umeri, care se monteaza pe cadrul bicicletei. Reazemul, conform inventiei, este constituit din doua suporturi pentru umeri, dispuse la o distanta (d) reglabila intre umeri. Suporturile au lipite perne de protectie si o traversa de care sunt prinse cateva suruburi de fixare, prin intermediul unei piese de fixare si inclinare cu un unghi (·) pe un tirant vertical superior, care la randul sau este prins intr-o piulita de reglare in functie de inaltime.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.