Rezervatii naturale de vis din Europa, locuri in care traiesc specii unice de plante si animale, sunt declarate arii protejate si au nevoie de fonduri pentru conservare. Fiordurile norvegiene, apele de cristal ale Lacului Baikal sau cascadele din Croatia sunt doar cateva dintre spatiile naturale din Europa care trebuie protejate.

Parcul National Plitvice din Croatia, situat intre orasele Zadar si Zagreb, se afla in interiorul unui platou carstic si este una dintre cele mai mari rezervatii naturale protejate din Balcani.

Plitvice, aflat pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, se intinde pe o suprafata de peste 100 de kilometri si a captat atentia naturalistilor cu sute de ani in urma, cand, in aceste locuri, a fost observat un tuf calcaros care influenta cresterea plantelor.

In Parcul Plitvice se afla 16 lacuri, legate parca intre ele de zeci de cascade spectaculoase, unele formate recent, iar frumusetea lor este greu de redat in cuvinte. Sunt cunoscute sub numele de „Lacurile de sus“ si „Lacurile de jos“ si sunt separate natural prin diguri de roci sedimentare ce s-au format prin depunerea in straturi a muschilor, algelor si bacteriilor.

Insulele Eoliene din Italia au plaje negre din lava racita si o vegetatie luxurianta

Culoarea lacurilor se schimba constant, de la azuriu la verde, gri sau albastru, in functie de cantitatea de minerale sau microorganisme din apa sau de razele soarelui, ce stralucesc pe intinderea apelor statatoare care duc pana la mal pesti de apa dulce si rate salbatice.

Baikal, cel mai vechi lac din lume

O alta minune naturala a lumii este Lacul Baikal. Aflat in Siberia, cel mai vechi si cel mai adanc lac din lume s-a incalzit alarmant in ultimii 60 de ani, iar cele 2.500 de specii de animale si plante, multe dintre ele unice in lume, se afla in pericol.

Pestele uleios, una dintre speciile cele mai neobisnuite care traiesc in acest lac, a fost gasit si la 1.000 de metri adancime, este complet transparent, iar jumatate din corpul sau este compus din ulei. Printre speciile endemice se mai numara si foca de Baikal, una dintre putinele foci de apa dulce.

Schimbarile climatice, dupa cum declara specialistii, afecteaza intregul lant trofic, care s-ar putea schimba, iar poluarea care ameninta serios aceasta regiune reduce puritatea apei din Baikal, prin care se poate vedea clar la o adancime de 12 metri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.