Personalitati din lumea filmului, jurnalisti, ecologisti si oameni de mediu au umplut sambata seara sala Teatru a Centrului International de Conferinte "Casino" din Sinaia, pentru a participa la gala de deschidere a GREEN PLANET BLUES, primul eveniment cinematografic din Romania dedicat problemelor de mediu.
Gazda serii, managerul Discovery Romania, Ada Roseti, i-a invitat, pe rand, pe scena, pe primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea, ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului, Theodor Paleologu, si pe expertul francez Olivier Weber(foto), invitatul special al primei editii a evenimentului.

Ministrul a subliniat importanta pe care o are protectia mediului pentru conservarea patrimoniului national, primarul Vlad Oprea a vorbit despre schimbarile pe care le-a suferit in ultimii ani orasul, devenit mult mai eco-friendly, iar Weber s-a declarat onorat de prezenta sa la acest eveniment si si-a oferit sprijinul miscarii ecologiste din Romania.

"Discovery Channel Central Europe a primit cu entuziasm si cu bucurie propunerea Aristoteles Workshop de a deveni partener in organizarea acestui eveniment, pentru ca ecologia este unul dintre crezurile noastre", a declarat Ada Roseti in incheierea discursului sau, urmat de proiectia, in premiera in Romania, a lung metrajului A unsprezecea ora (r. Leila C. Petersen & Nadia Conner, SUA, ), produs si narat de Leonardo DiCaprio.

Tarile occidentale, in special SUA si Japonia, isi arunca ilegal deseurile electronice in tarile in curs de dezvoltare. Acesta este subiectul filmului Digital Cemeteries/Cimitire Digitale, care prezinta povestea orasului chinez Guiyu, cea mai mare groapa de gunoi electronic al lumii, supranumit de localnici Orasul Gunoaielor. Intr-un articol din iulie 2008, 9AM povestea despre "Micul secret murdar al laptopului tau" si despre dedesubturile acestei industrii digitalizate care este singura sursa de venit pentru circa 500.000 de chinezi, locuitori ai "Gropii de Gunoi", care sufera toti de multiple boli respiratorii, de tuberculoza si de cancer la ficat, stomac, esofag si laringe.

Una dintre atractiile Green Planet Blues au fost animalele indragostite. Unul dintre parteneriI media ai evenimentului, GreenReport, ne povesteste despre delfini, lei, pesti clown, pasari de toate felurile, canguri, primate, crabi sau insecte si alte vietuitoare care trec printr-un ritual complex de seductie a partenerului. Animalele Indragostite, narat de actrita franceza Cecile de France pe muzica lui Philip Grass, ne invita la o epopee a indragostelii in randul animalelor din toate colturile lumii.

Ce fac animalele cand se indragostesc? Documentarul lui Laurent Charbonnier a fost filmat pe parcursul a 500 de zile, cu 170 de specii animale, dintre care mai mult de 80 sunt redate pe ecran, in ipostaze de seductie. Animalele au fost filmate in habitatul lor natural, la temperaturi de la -30 la +50 grade Celsius, in 16 tari ale lumii.

Tot la GREEN PLANET BLUES, cei invitati au putut urmari scurtmetraje eco de mare impact marca Discovery, potrivit Green Report. "Daca vrei sa transmiti un mesaj ecologic puternic, Think Big!" sfatuieste directorul de creatie al Discovery Networks Europe, James Bilbey, in cadrul masterclass-ului sustinut la GreenPlanet Blues. Lung metrajele tematice ca Greensburg, despre reconstructia verde a unui oras american afectat de uragan, talk show-urile, serialele ca Razboaiele Balenelor, difuzat pe Discovery, care urmareste epopeea ecologistilor care se opun navelor de vanatoare a balenelor, sustinute de un site web, cum este Treehugger pentru Discovery, sunt modalitati prin care o televiziune poate constientiza publicul larg.

"Toti suntem ipocriti. Conducem masini 4x4, sau cum este cazul si aici, ne deplasam cu avionul. Dar ceva trebuie sa facem", a spus James Bilbey.


  • Recycle Can - Discovery Channel

  • How to destroy the world - Transport


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.