Ce ti-ai dorit in copilarie sa devii atunci cand vei fi mare? Ai visat sa devii un actor sau un cantaret celebru? Sau presedintele SUA? Poate ai vrut sa devii atlet la Olimpiade sau unul dintre cei mai bogati oameni din lume. Cu totii avem visuri si ambitii. Fara indoiala, unele dintre ele ti le-ai implinit. Insa, indiferent cat succes ai in prezent, inca mai ai vise si teluri ce asteapta sa fie implinite.
Se spune ca nu cunosti omul pana cand nu-l observi venind in contact cu un copil, cand masina are o pana de cauciuc, cand seful este plecat, sau cand isi inchipuie ca nimeni nu va sti ce a facut. Dar oamenii integri nu au de ce sa se teama de aceste lucruri. Nu conteaza unde sunt, cu cine sunt sau in ce fel de situatie se gasesc, ei sunt consecventi si traiesc conform principiilor lor.. Pentru a te ajuta sa-ti realizezi visurile, trebuie sa-ti dai singur seama ce potential ai si sa fii consecvent propriilor tale principii de viata, potrivit lucrarii ”Cum sa devii un om cu influenta. Cum sa ai un impact pozitiv asupra vietilor altora”, scrisa de John C. Maxwell si Jim Dornan.

  • Un om cu influenta este integru cu ceilalti oameni

In ziua de astazi , integritatea e deja un lucru rar si este trist de constatat ca, ea nu mai apare ca un lucru normal, iar cand sunt confruntati cu un exemplu de actiune al unui caracter onest, multi oameni par socati. Decenta obisnuita nu mai e obisnuita. Cine nu incearca sa pacaleasca, sa fure, sa circule fara bilet de autobuz sau de tren, cine mai returneaza DVD-urile sau cartile la biblioteca la termenul stabilit, cine isi mai face datoria corect chiar si atunci cand seful nu este prezent? Aproape nimeni.

Integritatea este de importanta cruciala pentru succesul personal si in afaceri. Un studiu condus de UCLA (Graduate School of Management si Korn/Ferry International) din New York City a supravegheat 1300 de directori. 71% dintre ei au spus ca integritatea este calitatea cea mai importanta pentru a avea succes in afaceri. Iar un studiu al Centrului pentru Cercetari Creatoare (Center for Creative Research) a descoperit ca desi multe erori si obstacole pot fi depasite de cel ce vrea sa ajunga in varful unei organizatii, acea persoana nu va fi niciodata capabila sa urce in acea organizatie daca face compromis cu integritatea si tradeaza increderea ce i s-a acordat. Linia finala, cand vine vorba de integritate, este aceea ca ea permite altora sa aiba incredere in tine. Iar fara incredere, nu ai nimic. Increderea este factorul cel mai important in relatiile personale si profesionale.Este liantul care-i tine pe oameni laolalta. Si este cheia devenirii unei persoane cu influenta. Increderea este astazi din ce in ce mai mult un lucru rar. Oamenii au devenit tot mai suspiciosi si sceptici.

  • ”Daca nu poti avea incredere totala in cineva, nu poti avea nici incredere partiala”

Daca integritatea este atat de importanta pentru a avea succes, ea este de-a dreptul critica daca vrei sa
devii o persoana cu influenta, atragand cu sine respectul, demnitatea si increderea. Cum evidentiaza Cheryl Biehl: “Una din realitatile vietii este aceea ca daca nu poti avea incredere totala in cineva, nu poti avea in acea persoana nici incredere partiala”.

Este crucial sa-ti mentii integritatea avand grija de lucrurile marunte. Multi oameni nu inteleg acest lucru.
Ei cred ca pot face orice doresc cand este vorba de lucrurile marunte, deoarece cred ca atata timp cat nu au erori majore sunt in regula, dar principiile etice nu sunt flexibile. O minciuna mica si nevinovata este totusi o minciuna. Furtul e furt - chiar daca este vorba de 1 leu, 1000 sau un milion. Integritatea se infaptuieste punand caracterul deasupra castigului material, oamenii deasupra lucrurilor, serviciul peste putere, principiile deasupra convenabilului, perspectiva deasupra momentanului. Caracterul nu se creeaza in perioadele de criza, el doar iese la iveala. Tot ceea ce ai facut in trecut - si chiar lucrurile pe care ai neglijat sa le faci - ajung la un capat, atunci cand esti sub presiune.

  • Integritatea nu este trecuta pe cartea de vizita

Unul din motivele pentru care multe persoane nu-si dau seama unde gresesc in lupta cu scaparile de integritate este acela ca ei au tendinta de a privi in exteriorul lor pentru a explica orice deficienta de caracter. Dar dezvoltarea integritatii este oproblema interioara, care nu tine cont de circumstante. Spre exemplu, unii psihologi si sociologi ne spun ca multe persoane cu un caracter slab n-ar fi asa cum sunt daca ar fi crescut intr-un mediu diferit. Insa doi oameni pot creste in acelasi mediu, chiar in aceeasi vecinatate, iar unul poate fi integru in timp ce celalalt nu, pentru ca la un moment dat, odata cu dobandirea maturitatii, integritatea se masoara doar in alegerile pe care acestia le fac.

In ziua de astazi, unora insa le place sa fie judecati nu dupa cine sunt, ci dupa titlurile pe care le-au castigat sau pozitia pe care o detin, indiferent denatura propriului caracte, insa scrisorile de recomandare nu pot inlocui niciodata caracterul. Integritatea nu trebuie confundata cu reputatia. Cu siguranta ca o reputatie buna este valoroasa. Dar o reputatie buna exista datorita faptului ca este o reflectare a caracterului cuiva. D. L. Moody scria: “Daca am grija de propriul meu caracter, reputatia va avea grija de ea insasi”.

  • In fiecare zi, fa ceea ce ar trebui sa faci, inainte de ceea ce ai vrea sa faci

O mare parte a integritatii te urmareste permanent prin responsabilitatile tale. Autorul american Zig Ziglarspune: “Cand faci lucrurile care le ai de facut cand le ai de facut, va veni si ziua in care poti face lucrurile pe care vrei sa le faci cand vrei sa le faci”. Psihologul si filozoful William James sustinea ideea chiar mai puternic: “Fiecare trebuie sa faca zilnic cel putin doua lucruri pe care uraste sa le faca, numai pentru practica”. Fa ceea ce ar trebui sa faci inainte de a face ceea ce vrei sa faci. In fiecare zi a acestei saptamani,gaseste doua lucruri pe lista cu ceea ce ai de facut, pe care ar trebui sa le faci dar pe care le-ailasat deoparte. Fa acele lucruri inainte de a face orice altceva de pe lista care ti- ar face placere.

  • Integritatea iti este cel mai bun prieten, dar si cel mai bun prieten al prietenilor tai

Scriitorul american Nathaniel Hawthorne, spunea ca : “Nici un om nu poate purta o perioada de timp considerabila o fata pentru el insusi si alta pentru ceilalti, fara a da in final in vileag care este fata lui adevarata”. Asta pentru ca integritatea personala este cel mai bun prieten pe care il ai. Ea nu te
va trada niciodata si nu te va pune intr-o pozitie compromitatoare. Totodata unul din cei mai buni prieteni pe care l-au avut prietenii tai vreodata. Cand cei din jurul tau stiu ca esti o persoana integra, stiu ca vrei sa-i influentezi pentru a putea adauga valoare vietii lor. Ei nu trebuie sa-si faca griji din cauza motivelor tale. Spre exemplu, daca faci un bine prietenilor tai, niciodata nu te vei gandi la ce ti-ar folosie tie asta. Si totusi iti foloseste atat de mult !

  • Tema pentru acasa
Pune deoparte experientele negative pe care le-ai avut, incluzand circumstantele dificile si oamenii care te-au ranit. Uita de scrisorile de recomandare si de reputatia care ti-ai construit-o peste ani. Indeparteaza toate astea si priveste la ce a ramas. Daca nu vezi o integritate solida intine insuti, asuma-ti schimbarea chiar astazi. Fa lucrurile minore! Petrece urmatoarea saptamana monitorizand atent obiceiurile caracterului tau. Fa o nota despre tine insuti ori de cate ori nu spui integul adevar, negi sa indeplinesti o asumare, fie ca e o promisiune directa sau doar implicita, lasi o sarcina netermina sau vorbesti despre ceva ce ar fi trebuit sa pastrezi confidential.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.