Cercetatorii au in jur de 150 de proiecte de decodificare a unor genomi din lumea animala pentru anul 2009, in cautare de solutii medicale sau biologice, printre speciile vizate numarandu-se porcul, ornitorincul, liliacul, paduchele sau viermele.

Baza de date ADN Genbank se dezvolta pe zi ce trece, lansand numai la ultima iesire publica aproape 100 de milioane de secvente de ADN, dintre care 40 de milioane au fost introduse in ultimii doi ani. Si asta pentru ca noile progrese privind secventierea ADN au condus la tehnologii mult mai rapide si mai ieftine, scrie “The Guardian” .

In momentul de fata, 83 de proiecte de decodificare a unor genomi animali sunt in curs de desfasurare, iar 45 dintre ei au trecut de faza secventierii, asambland deja piesele pentru un genom complet.

Atat ariciul european, cat si varul sau african mai putin cunoscut se numara printre necuvantatoarele incluse in aceste proiecte, intrucat cele doua exemplare pot oferi informatii pretioase legate de mamiferele antice.
Alte specii vizate sunt cainele, calul, iepurele, alpaca si porcul, alese pentru importanta lor economica sau pentru ca sunt folosite de obicei pentru studierea bolilor umane.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.