Rata de crestere a coralilor din Marea Bariera a Australiei este cea mai mica din ultimii 400 de ani, acesta fiind un semn tulburator al sanatatii oceanelor, au atentionat cercetatorii.

Acest lucru ar putea ameninta o varietate de ecosisteme marine care se bazeaza pe recife.

Marea Bariera de Corali este cel mai mare sistem de recif coraligen din lume si, precum alte recife din lume, este amenintat de schimbarea climatica si de poluare.

O echipa de la Australian Institute of Marine Science a studiat 328 de colonii de corali din 69 de recife si a descoperit ca procesul calcifierii, ce le da coralilor rezistenta si structura, a scazut cu 13,3% din 1990.

La aceasta rata, procesul de constructie a recifului se poate opri in 2035, cauzand distrugerea Marei Bariere, informeaza Daily Telegrpah.

"Recifele vor incepe sa se sparga, vor fi asuprite de alge. Reciful va mai exista, dar va fi foarte diferit de ceea ce exista acum si nu va mai fi atat de divers", a declarat liderul cercetatorilor Glen De'ath.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.