O gena care afecteaza modul in care rinichii metabolizeaza sarea ar putea ajuta la determinarea riscurilor de hipertensiune arteriala si la imbunatatirea tratamentelor pentru bolile de inima.

Cercetatorii de Universitatea Maryland School of Medicine au ajuns la concluzia ca oamenii care poseda una dintre variantele des intalnite ale genei STK39 sunt mai expusi decat restul sa sufere de hipertensiune arteriala, relateaza NewsIn, citand Reuters.

Descoperirea rolului acestei gene in hipertensiunea arteriala a fost realizata prin analiza genelor a 542 de subiecti dintr-o comunitate Amish aflata in Lancaster, Pennsylvania. Confirmarea rezultatelor obtinute s-a facut prin comparatie cu genele dintr-o alta comunitate Amish si din patru grupuri de americani si europeni.

Comunitatea Amish din Lancaster este considerata grup ideal pentru cercetari de acest gen, deoarece prezinta o foarte mare omogenitate la nivelul genelor, iar descendenta lor poate fi usor depistata, fiind restransa la un grup mic de europeni ajunsi pe continentul american in secolul 18. Mai mult, membrii acestei comunitati au stiluri similare de viata, activand in grupuri inchise, in mediul rural.

Potrivit rezultatelor cercetarilor, gena STK39 produce o proteina implicata in reglarea modului in care rinichiul produce sare in organism, un factor cheie in determinarea presiunii arteriale.

"Ceea ce speram este ca prin intelegerea genei STK39 sa putem dezvolta medicina personalizata, astfel incat sa putem administra medicatia corespunzatoare pacientilor suferinzi de hipertensiune arteriala, si sa evitam la maximum efectele secundare" a precizat directorul de cercetare Yan-Pei Christy Chang.

Persoanele care cu tensiune arteriala mare sunt mult mai predispuse la stop cardiac, insuficienta cardiaca, atacuri cerebrale si afectiuni ale rinichilor.

Chiar daca nou descoperita gena STK39 joaca un rol esential in functionarea organismului anumitor persoane, specialistii spun ca hipertensiunea este cauzata si de alte gene, dar si de factori de risc precum obezitatea, lipsa exercitiului fizic, fumatul si excesul de sare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.