Un grup de trei gene a provocat epidemia mondiala de gripa din 1918, care a ucis peste 50 de milioane de oameni, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Wisconsin din SUA.

S-a stabilit, astfel, ca epidemia a fost cauzata de genele PA, PB1 si PB2, care au permis virusului gripal sa invadeze plamanii si sa provoace pneumonie, relateaza NewsIn.

Cercetatorii din SUA, care au colaborat cu cei de la universitatile japoneze din Kobe si Tokyo, au folosit pentru teste dihori salbatici, datorita faptului ca, la aceste animale, gripa se dezvolta la fel ca la oameni.

Pentru a descoperi cauza epidemiei, cercetatorii au amestecat mostre ale tulpinii de gripa din 1918 cu virusi gripali din zilele noastre.

Cercetatorii sunt increzatori ca descoperirea lor va sprijini cercetarile pentru noi medicamente contra gripei si ca, de asemenea, va ajuta la descoperirea mutatiilor virusului care pot transforma o gripa obisnuita intr-o epidemie periculoasa.

In mod obisnuit, gripa cauzeaza o infectie a cailor respiratorii, care afecteaza nasul si gatul si da febra si dureri musculare. In formele grave, gripa duce la pneumonie. Autopsiile persoanelor decedate in 1918 arata ca multe dintre victime, care erau tinere si sanatoase inainte de izbucnirea epidemiei, au decedat din cauza unei pneumonii severe.

Potrivit virusologilor, posibilitatea aparitiei unei noi epidemii mondiale de gripa este destul de ridicata, insa nimeni nu stie cand se va intampla acest lucru si ce tulpina a virusului o va provoca. Principalul "suspect", cred specialistii, este virusul gripei aviare H5N1.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.