Heroina sau jocuri online sunt tratate similar de catre creier. Sevrajul care apare la dependentii de droguri seamana, neurologic vorbind, cu starea pe care o simt gamerii pasionati ajunci cand jocul "le lipseste", sustine un studiu recent.

Daca bagi in tine toata prostiile si ajungi dependent de ele, sevrajul seamana foarte bine cu sentimentul pe care il capata creierul tau atunci cand te-ai oprit din jucat World Of Warcraft sau Counter-Strike, desi esti fan. Asta e concluzia la care a ajuns, recent, un grup de cercetatori taivanezi.

Chih-Hung Ko si echipa sa au folosit in experimente scannere destinate interpretarii rezonantei magnetice a creierului, care le-au permis sa vizualizeze cu exactitate activitatea neuronala din anumite zone ale acestuia. Tehnologia, la moda in ultima vreme, a facut posibile atat interpretarea viselor in imagini digitale, cat si interfete de control avansate, cum ar fi casca destinata "citirii gandurilor", a celor de la Emotiv.

In timp ce li se aratau diferite imagini din jocuri de succes, cu accent pe World Of Warcraft, subiectii care erau gameri au manifestat o crestere accentuata a activitatii cerebrale exact in acele zone ale cortexului care sunt active cand un dependent de chimicale intra in sevraj. In vreme ce anumite zone ale creierelor de gameri au fost asemanate de neurobiologii taivanezi, citati de Softpedia, cu un "brad de Craciun, aprins", subiectii care nu obisnuiau sa se joace nu au manifestat nicio reactie notabila la vederea capturilor de ecran.

Tema este delicata in acest moment, in conditiile in care popularitatea jocurilor video e in continua crestere, vanzarile de console ating noi recorduri anual si, dupa ce onoarea gamerilor parea sa fie definitiv reabilitata de studii olandeze, noile cercetari pun jocurile in aceeasi categorie cu drogurile. Asiaticii au o istorie interesanta in relatia cu jocurile video, coreenii si chinezii infiintand, in ultimii trei ani, mai multe centre destinate tratatii adictiei de internet si de distractii interactive. Chiar daca trebuie sa privim cu rezerva stirile de genul acesta, care infiereaza grav gamerii, intrebari putem oricand sa ne punem, mai ales daca facem parte din categoria celor care se joaca minim 3 ore pe zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.