Un nou tip de masina hibrid, cu zero emisii, care foloseste energie umana si solara deopotriva, a fost creata de o echipa de studentii de la Universitatea San Jose din SUA, informeaza site-ul institutiei.
Masina a fost numita ZEM - Zero Emissions Vehicle, iar costul unui exemplar nu ar depasi 4.000 de dolari, potrivit studentilor care au creat-o.

"ZEM este, cu siguranta, primul proiect care implica energia solara si cea umana intr-un sistem mobil", a explicat dr. Tai-Ran Hsu, profesorul de inginerie care a coordonat studentii de la Universitatea San Jose.

Masina demareaza prin pedalare timp de 30 de secunde, pana cand ajunge la 10 kilometri pe ora, apoi sunt activate bateriile, care, in alte 30 de secunde, o aduc la o viteza de 70 de kilometri pe ora. ZEM are patru baterii cu fibre de silicon, care se incarca cu energie solara de la cele patru panouri solare amplasate pe masina - trei pe acoperis si unul pe capota. Cu bateriile complet incarcate, masina poate merge circa 100 de kilometri.

Pietele pe care va fi lansata masina sunt Mexic, China si India, dar echipa care a construit masina spera ca aceasta ar putea ajunge si in alte tari si ca ar putea inlocui clasicele masini ale serviciului postal din SUA. Profesorul Hsu si studentii sai au declarat ca vehiculul este gata de productia de masa.

Anul trecut, Universitatea San Jose a castigat cu prototipul ZEM o bursa de 15.000 de dolari, la o competitie de inginerie organizata de Universitatea Princeton.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.