Un barbat care s-a prezentat drept ministrul indian de externe, Pranab Mukherjee, i-a telefonat presedintelui pakistanez Asif Ali Zardari la cateva zile dupa atentatele de la Bombay, amenintand cu o actiune militara indiana, relateaza cotidianul Times, in editia electronica.

Zardari a acceptat un apel telefonic de la un barbat care s-a prezentat drept ministrul indian de externe, trecand peste procedurile obisnuite de verificare, au declarat oficiali si diplomati occidentali din ambele tari, citati de NewsIn. "Ministrul" a amenintat cu o actiune militara a Indiei impotriva Pakistanului, in replica la atentatele de la Bombay, pentru care New Delhi a acuzat oficial gruparea pakistaneza Lashkar-e-Taiba. Zardari a reactionat plasand aviatia in stare de alerta si telefonandu-i secretarului de stat american Condoleezza Rice, pentru a-i cere sa intervina.

Cand insa Rice i-a telefonat sefului diplomatiei indiene, acesta a infirmat acuzatiile, sustinand ca ultima sa discutie cu ministrul pakistanez de externe, Shah Mahmood Qureishi, a fost una destul de calma.

"Este incredibil, dar adevarat", a declarat un diplomat occicdental la curent cu schimburile diplomatice intese care au dus in cele din urma la lamurirea situatiei. "A fost putin alarmant, ca sa nu spunem mai mult".

Episodul ilustreaza in mod dramatic cat de usor poate izbucni un nou razboi intre India si Pakistan. Cele doua tari au fost implicate deja in trei razboaie dupa ce au devenit independente in 1947 si au fost pe punctul unui al patrulea in 2002, dupa ce militanti din LeT au atacat Parlamentul Indiei. Ambele parti au trimis atunci trupe la frontiera comuna.

Unii oficiali si analisti se tem ca farsa telefonica face parte dintr-un complot elaborat pentru a provoca un conflict intre India si Pakistan, ceea ce ar fi deturnat trupele pakistaneze de la combaterea militantilor islamisti la frontiera cu Afganistanul. Nimeni, nici in India, nici in Pakistan, nu considera apelul o gluma, ambele parti fiind constiente de potentialul unui razboi.

Nu este clar insa cine i-a telefonat lui Zardari si de ce biroul sau nu a respectat procedurile standard pentru verificarea identitatii apelantului. Ministerele de externe ale celor doua tari au decis in 2004 instaurarea unei linii telefonice directe, pentru cazul in care o racheta nucleara ar fi lansata accidental, dar nici la Islamabad, nici la New Delhi nu s-a putut confirma daca linia functioneaza.

In orice caz, daca ministrul indian de externe vrea sa telefoneze vreunui oficial pakistanez, protocolul standard este ca el sa telefoneze intai omologului sau si sa aranjeze convorbirea prin intermediul Inaltei Comisii Indiene de la Islamabad, care comunica partii indiene de la ce numar sa astepte un telefon.

Ministrul pakistanez al informatiei, Sherry Rehman, a dat publicitatii un comunicat dezmintind ca procedurile obisnuite au fost incalcate. Potrivit ei, Zardari a primit un telefon "amenintator" de la un "nu numar de telefon oficial, verificat, al Ministerului de Externe indian". Ministrul nu a spus ca a fost vorba despre seful diplomatiei indiene, dar alti oficiali pakistanezi au insistat ca el a fost.

Mukherjee a negat ca el i-ar fi telefonat lui Zardari, spunand ca India a fost informata despre acest apel de "prieteni din tari terte", dar nu a comentat daca numarul de la care a fost initiat apelul apartine ministerului.

Pe de alta parte, reprezentantul diplomatic pakistanez la Londra, Wajid Shamsul Hassan, a confirmat ca Guvernul de la Islamabad se pregatea pentru un atac indian, imediat dupa atentatele de la Bombay.

"Existau indicii ca India va lansa un atac rapid impotriva Pakistanului, pentru a-i da o lectie", a declarat el pentru BBC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.