Orice cuplu proaspat casatorit ar trebui sa se bucure de momentul nuntii cat mai multa vreme, insa psihologii atrag atentia asupra riscului aparitiei "depresiei post-nuptiale".

Tristetea resimtita dupa nunta este explicata de specialisti prin efortul si incordarea emotionala traite la cote maxime de proaspetii insuratei, care, odata iesiti din tavalugul pregatirilor dinaintea ceremoniei, au un puternic moment de cadere afectiva. Concret, aproape 10% dintre cuplurile cunosc imediat dupa casnicie un val imens de tristete, remuscari si frustrari, apeland in numar tot mai mare la consiliere psihologica.

Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din California, sute de mii de cupluri din intreaga lume nici nu ies bine de pe usile bisericii si bat la cea a psihologului pentru terapie maritala. Dr. Michelle Gannon, psiholog la o clinica din San Francisco, a constatat, citat de "Daily Mail", ca foarte multi tineri, proaspat casatoriti, au inceput sa caute pe internet diverse ghiduri si articole despre modul in care ar trebui sa-si "interpreteze" noul rol si cum ar trebui sa evite "depresia post-nuptiala".

Principalele subiecte de disputa in randul tinerilor casatoriti se refera la bani, sex si petrecerea timpului impreuna. O mentiune speciala o are "capcana geloziei", mai exact modul in care cei doi reusesc sa depaseasca perioada "despartirii de fiecare zi", adica modul in care isi justifica timpului petrecut separat, fara a atenta la independenta celuilalt prin exces de posesivitate.

Dr Terry Eagan opineaza ca tristetea post-nuptiala este atat de intensa si din cauza ca femeile evita sa vorbeasca despre sentimentele care le provoaca suferinte emotionale, iar barbatii le considera stari proaste trecatoare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.