Un microb roscat, gasit in interiorul unui copac, intr-o locatie secreta din padurile tropicale din nordul Patagoniei, ar putea fi cheia biocombustibilului din viitor
Potentialul sau este atat de surprinzator incat oamenii de stiinta au compus deja termenul "mycodiesel". "Acesta este singurul organism descoperit vreodata, capabil sa produca o asemenea combinatie de substante-combustibil," afirma Gary Strobel, profesor de biologie la Universitatea de Stat Montana. "Ciuperca poate transforma chiar si celuloza in compusi diesel, asta ar insemna ca am descoperit cea mai buna sursa de biocombustibil, mai buna decat orice am folosit pana acum."

Strobel, 70 de ani, un veteran al padurilor tropicale, a dat peste Gliocladium Roseum la finele anilor 1990, atunci cand echipa sa, lucrand in Honduras, a descoperit o ciuperca neidentificata anterior, numita Muscodor albus.

Printr-o intamplare au constatat ca M. albus elibereaza un gaz puternic volatil. Intrigata de acest fapt, echipa a testat acest microb, in speranta ca va reusi sa descopere o noua ciuperca.

"In mod neasteptat, G. roseum a crescut in prezenta acestor gaze atunci cand aproape toti ceilalti microbi murisera," informeaza Strobel. "Apoi, cand am examinat compozitia gazelor de G. roseum, am fost total surprinsi sa aflam ca aveam de a face cu o congestie a hidrocarburilor si a derivatilor de hidrocarburi. Rezultatele au fost atat de neasteptate, incat mi s-a facut pielea gainii."

Echipa lui Strobel a incercat sa dezvolte G. roseum in laborator, crescandu-l pe o baza gelatinoasa din faina de ovaz si pe celuloza.

Analizele gazelor pe care le-au eliberat ciupercile au demonstrat ca majoritatea sunt hidrocarburi, inclusiv opt compusi care sunt principalele ingrediente ale dieselului.

Biocarburantii au fost promovati ca bune alternative la petrol, pentru ca petrolul provine din regiuni instabile politic si contribuie la efectul de sera.

Unul dintre defectele biocombustibililor insa, este efectul acestora pe piata alimentara mondiala, pentru ca generatia actuala deriva din culturi alimentare cultivate in ferme. Insa productia la scara larga este mult ingreunata de costurile ridicate si tehnologia mult prea complicata.

"G. Roseum poate produce myco-diesel direct din celulosa, principala componenta din plante si hartie," descrie Strobel. "Inseamna ca, daca ciuperca a fost folosita pentru producerea combustibililor -- se elimina un pas din procesul de fabricare."

In loc sa folosim pamantul pentru a produce biocarburanti, G. roseum ar putea fi crescut in fabrici, ca drojdia de bere, si gazele elliminate ar putea fi lichefiate foarte usor.

Strobel sustine ca Universitatea de Stat Montana, a brevetat ciuperca, castigurile urmand sa fie impartite cu localnicii.

Intrebat despre locatia in care a fost descoperita ciuperca, acesta a dat drept exemplu goana dupa aur din 1848, sustinand ca locatia trebuie protejata: "Raspunsul la aceasta intrebare suna cam asa: ce-ar fi daca ne-am intoarce in timp cam cu 150 de ani si am auzi despre un tip care a gasit aur in California?"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.