Ce face ca unele locuri sa fie atat de infricosatoare? Isi face raul cuib in anumite locuri si nu in altele? Sunt unele soluri mai fertile pentru frica? Sau totul este doar in mintea noastra?
"Exista in noi ceva straniu care determina frica sa perceapa anumite locuri," dezvaluie Larry Coben, arheologul Universitatii din Pennsylvania. "Inca nu s-au facut foarte multe cercetari pe acest subiect."

Totusi, un lucru este clar: Teroarea terorii este reala, chiar daca totul se intampla doar in mintea noastra.

Mormintele de la miezul noptii, catacombe, case abandonate, parcuri incetosate, sunt primele pe lista celor mai infricosatoare locuri.

Scena de groaza care se naste de fiecare data in imaginatia noastra, cuprinde cateva elemente comune, puternice indeajuns incat mintea noastra sa o ia razna: Necunoscutul, Nevazutul, Nenaturalul si Moartea.

"Frica este dependenta de simturi," informeaza Coben. Cand simturile nu pot fi folosite, imaginatia ta incepe sa umple golurile si lucrurile pot deveni cu adevarat infioratoare.

Nenaturalul

Exista locuri care arata ciudat chiar si ziua, in amiaza mare. "Cel mai terifiant loc pentru cineva, este cel pe care nu il intelege," explica Jerry Moore, antropolog la Universitatea de Stat din California, Dominguez Hills.

"Ia pe cineva din mediul lui cunoscut si pune-l in alta parte -- o sa fie inspaimantat." Moore vede asta de fiecare data cand isi scoate studentii din suprapopulatul Los Angeles si ii duce in Baja Calif, zona desertica aproape nepopulata.

"Dintr-un grup de 12 voi avea cel putin unul care sa faca un atac de panica," se amuza Moore. Motivele pentru care un peisaj pare nenatural si infricosator, difera de la o persoana la alta. Cat despre el, antropologul admite ca se simte un pic deranjat de imaginile pline de frunze din Estul Statelor Unite. Motivul: este nativ din Vest si este obisnuit cu ariditatea pamanturilor natale.

Nevazutul

Ceea ce nu vezi iti poate face rau. Nu este obisnuit ca o bestie care urla si scrajneste din dinti sa iasa dintr-un lac, la miezul noptii, asa cum vedem in filmele de groaza. Dar oamenii au supravietuit ca specie, printre altele, pentru ca au avut intelepciunea sa fie infricosati de pradatatorii care vaneaza noaptea.

Acelasi instinct poate transforma orice loc intr-o celebrare a fricii. Ce copil nu a fost speriat la gandul ca exista zombi ascunsi in morminte? Sau de nebunul din spatele focului de tabara, pe care nu il vezi, dar il simti, stii ca e acolo si asteapta ca tu sa adormi, pentru ca pe lama toporului sa se prelinga usor sangele tau.. Ce s-a auzit?!! BAU!

Necunoscutul: Terra Incognita

Exploratorii isi infrunta tot timpul teama de necunoscut. Mistere extraordinare se ascund in cele mai infricosatoare locuri, oricine a auzit despre povestile lui Jules Verne. Povestile oglindesc o istorie a explorarii, un timp al hartilor incomplete care ascund desene cu monstri de mare si tot felul de creaturi de temut, cu notatii gen "Aici sunt monstrii!"

Moartea

Zombi, vampiri, fantome, si schelete.. sunt dovezi inconfortabile care ne amintesc tot timpul despre cat de mult nu vrem sa murim. In cele mai multe filme de groaza, aceste entitati oribile incearca sa ne traga departe de viata si de lumina soarelui -- spre moarte vesnica si intuneric etern. Fiintele Raului sunt intotdeauna intalnite in anumite locuri -- cimitire, castele, case si hoteluri ingrijorator de neglijate.

Unele locuri isi iau puterile inspaimantatoare din lucruri care s-au intamplat in trecut. Campurile de lupta, catedralele, alte locuri pentru ceremonii sau sacrificii, atarna greu in mintea umana.

"Odata ce ai asociat un loc cu o activitate infricosatoare, nu poti trece prin el fara sa iti aduci aminte," povesteste Coben.

In cele din urma, nici macar nu este nevoie sa mergem prea departe pentru a descoperi ceva infricosator. Fiecare comunitate are un cimitir care ar putea sa ne inghita intr-o noapte cu luna plina..


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.