Omenirea va avea nevoie de doua planete, incepand din 2030, pentru a-si acoperi nevoile de consum, daca acestea vor evolua in ritmul actual, avertizeaza Fondul Mondial pentru Natura (WWF), citat de AFP.
Amprenta ecologica a umanitatii, indicator care evalueaza consumul de resurse naturale, depaseste cu 30% capacitatea planetei de a se regenera, insista WWF in raportul sau, "Planeta Vie 2008", publicat miercuri la Paris. Presiunea exercitata de omenire asupra planetei s-a dublat in ultimii 45 de ani, din cauza cresterii demografice si a consumului individual, explica raportul.

Credeti ca intreaga nebunie legata de incalzirea globala si responsabilizarea sociala (impusa prin taxele verzi), este doar inca o modalitate cu ajutorul careia ni se scot banii cu forta din buzunar? Scrie parera ta pe forum !

Suprapopularea epuizeaza ecosistemul, iar deseurile se acumuleaza in aer, in pamant si in apa. In plus, defrisare, lipsa apei potabile, reducerea biodiversitatii si schimbarile climatice, provocate de emisiile de gaze cu efect de sera, "pun din ce in ce mai mult in pericol bunastarea si dezvoltarea tuturor natiunilor", explica WWF.

Potrivit raportului, "indicele planetei vii", un instrument de masurare a evolutiei biodiversitatii mondiale, care ia in calcul 1.686 de specii de vertebrate din toate zonele lumii, a scazut cu aproape 30% in ultimii 35 de ani. Astfel, "pare din ce in ce mai putin probabil sa atingem obiectivul destul de modest de a reduce eroziunea biodiversitatii mondiale pana in 2010, scop precizat in Conventia de la Rio privind diversitatea biologica.

Pe langa amprenta ecologica mondiala si indicele planetei vii, raportul prezinta o a treia masura de calcul, "amprenta apei", care evalueaza presiunea exercitata asupra resurselor de apa la nivel national, regional sau mondial, pe baza consumului. Apa este o resursa repartizata inegal in lume.

Astfel, aproximativ 50 de state dispun in prezent de resurse de apa moderate sau foarte scazute, subliniaza WWF, iar numarul persoanelor care sufera din cauza lipsei de apa pe toata durata anului sau sezonier, urmeaza sa creasca din cauza incalzirii globale, adauga WWF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.