La 11 ani dupa introducerea euro, mare parte dintre nemti dupa marca germana, potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetare IPSOS.

Potrivit studiului, 51% dintre cetatenii germani intervievati au declarat ca doresc sa revina la vechea lor moneda, scrie thelocal.de. Acest rezultat vine intr-un moment destul de delicat, deoarece tot mai multi economisti vehiculeaza posibilitatea iesirii Germaniei din zona euro, in locul Greciei sau oricarui alt stat a carui economie a fost grav afectata de recesiune.

Numai 30% dintre respondentii studiului au respins ideea, in timp ce alti 18% nu s-au putut hotari daca vor sa ramana la euro sau sa revina la marca germana, se arata in datele instutului de cercetare al carui sediu se afla la Hamburg.[Eurosceptitism britanic: Euro "va muri in cinci ani"]

  • Incredere pierduta

Increderea germanilor in moneda unica europeana s-a prabusit in ultimele luni din cauza crizei bugetare elene si a pachetului de ajutor oferit de UE Atenei. Desi euro inca este mai puternic decat era marca germana in 1998 comparativ cu dolarul american, deprecierea brusca a monedei europene a provocat ingrijorare in cea mai mare economie a Europei, scrie thelocal.de.

Dorul de marca germana, care a fost inlocuita “in hartii” in 1999 si pe piata in 2002 cu bancnote si monezi euro, a depins de varsta respondentilor. Astfel, persoanele cu varste curpinse intre 50 si 64 de ani doresc sa se vada din nou cu marca in conturi si in portofele, in timp ce numai 42% dintre tinerii de 16 pana la 29 de ani le impartasesc dorinta.


Exista mici diferente si intre raspunsurile germanilor din vest si est, deoarece 52% dintre germanii care au trait la vest de Zidul Berlinului au declarat ca prefera marca in detrimentul monedei unice europene, in timp ce doar 48% dintre cei ce au gustat din comunism au raspuns in acelasi fel.

In ceea ce priveste educatia, studiul a ilustrat ca germanii mai scoliti “iubesc” moneda unica europeana mai mult.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Astfel, numai 34% dintre cei cu studii postliceale au declarat ca ar prefera sa-si umple buzunarele cu vechea moneda, in timp ce doua treimi dintre respondetii care au absolvit o scoala profesionala au spus ca vor marca inapoi.

Studiul IPSOS a fost realizat pe un esantion de circa 1.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 16 si 64 de ani in perioada 9-12 aprilie.

Totusi, privind acest studiu, ne putem pune intrebarea: Ce se va intampla cu moneda unica europeana?

Cititi si: Marile puteri europene, vinovate de actuala criza

Europa nu poate sa ajute Grecia

Euro, "ingenunchiat" din nou de dolar


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.