Sefii de stat care au participat la Summitul G20 din Canada au cazut de acord sa continue procesul de scadere al deficitelor bugetare, dar, in acelasi timp, sa mearga inainte si cu pachetele menite sa stimuleze cresterea economica globala.

Astfel, toate statele prezente la Summitul G20 de la Toronto si-au asumat reducerea cu 50% a deficitelor in urmatorii trei ani, in timp ce gazda, primul ministru canadian, Stephen Harper, a declarat ca economiile vor avea nevoie in continuare de stimuli pentru a “ramane in miscare”, scrie BBC News online. Astfel, se poate spune ca la Toronto "a fost impacata si capra si varza".


Seful FMI, Dominiqe Strauss-Kahn a declarat ca focusarea pe deficitele bugetare nu este suficienta, deoarece situatia este diferita de la o tara la alta. Totodata, liderul FMI a adaugat ca mai este nevoie si mentinerea unei cresteri economice robuste, deoarece in acest mod rata somajului scade, iar povara marilor deficite publice se micsoareaza.

Daca participantii la Summit au respins ideea unui “levier” universal pentru sectorul bancar, acestia au fost de acord ca bancile trebuie fie mult mai atente si sa se protejeze mai bune de orice criza viitoare. Liderii G20 au fost pe aceiasi lungime de unda si in ceea ce priveste capitalizarea bancilor, acestia considerand ca institutiile financiare trebuie sa-si creasca atat nivelul capitalului, cat si pe cel al lichiditatii. Daca initial pentru acest proces termenul limita era anul 2012, sefii de stat au hotarat la Toronto sa prelungeasca aceasta data, iar 2012 a devenit anul din care aceasta rezolutie va fi pusa in practica.


In ceea ce priveste rapiditatea de aplicare a masurilor de austeritate, parerile liderilor G20 au fost impartite. Astfel, presedintele SUA, Barack Obama, a averitzat ca taierile bugetare rapide si adanci pot ameninta cresterea economica globala, in timp ce, state europene, precum Germania, Franta sau Anglia, au anuntat deja taieri bugetare record.

Totodata, Brazilia si Argentina, tari ce fac parte din categoria economiilor emergente, s-au declarat ingrijorate ca tarile bugetare masive din tarile puternice le vor “rani” economiile extrem de dependente de exporturi, mai scrie BBC News.

Daca taierile vor avea loc in economiile avansate va fi mai rau. […] Pentru ca in loc sa stimuleze cresterea, ele (n.r. economiile avansate) sunt mai atente la ajustarile fiscale si daca mai sunt si exportatoare, isi vor face reformele pe spatele nostru”, a spus Ministrul de finante brazilian, Guido Mantega.

Citeste si:
Acordul privind exportul cerealelor ucrainene se prelungește cu 120...
Acordul privind exportul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.