La ultimul summit european de la Bruxelles, liderii UE au acceptat o idee controversata ce a fost lansata de Comisia Europeana. Astfel, statele membre isi vor supune planurile bugetare spre aprobare la Bruxelles, inainte ca ele sa fie validate de parlamentele nationale.

Cele trei crize succesive - a bancilor, a datoriilor si a euro - sunt lectii pe care sefii de stat si guvern din Uniunea Europeana incearca sa demonstreze ca si le-au insusit. Din acest motiv coordonarea functionala a celor 27 de state membre ale Uniunii devine necesara, in timp ce pactul de stabilitate, precum si cel de dezvoltare, au nevoie de o tot mai mare rigurozitate, scrie Euractiv.ro.

Astfel, nu este de mirare ca subiectul "guvern economic" a revenit in discutie la summitul european de la Bruxelles din 16-17 iunie 2010. O astfel de coordonare intarita ar putea diminua riscul unor eventuale rupturi in sanul Uniunii, crede cancelarul federal Angela Merkel. "Ne-a fost limpede, tuturor, ca acest demers trebuie sustinut de toti cei 27 de membri si realizat", a explicat Merkel, potrivit Deutche Welle.

"Guvernanta economica nu mai este o expresie tabu, ci dimpotriva", a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, la sfarsitul summitului. In aceasta ordine de idei, "guvernul economic" va fi realizat la nivel ministerial si nu la nivel de sefi de state, asa cum dorea initial Franta, deoarece modalitatea aleasa de presedintele francez fi creat structuri paralele cu cele deja existente.Nicolas Sarkozy a incercat, fara succes, sa sa atraga un grup de 16 state intr-un secretariat comun, cu sediul la Paris.

Nevoia introducerii acestei coordonari intre statele membre, care va culmina cu aprobarea bugetelor nationale intai de catre UE si abia apoi de carte parlamentele fiecarui stat membru in parte, a fost cu siguranta determinata de criza greaca si nu va lasa nicio urma de indoiala, nici macar asupra tarilor eurosceptice, ca deciziile bugetare ale unui stat membru afecteaza stabilitatea bugetelor din celelalte state ale Uniunii.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Un alt punct asupra caruia participantii summitului au cazut de acord a fost introducerea unui test de stres pentru banci, in urma caruia sa fie mai usor de determinat conjunctura in care se afla respectiva institutie financiara. Totodata, liderii UE au mai hotarat sa introduca o taxa la nivelul bancilor din statele membre, fondurile obtinute din aceasta contributie urmand sa fie folosite pentru viitoare operatiuni de salvare a bancilor aflate in criza, scrie Wall-Street.ro.

Desi inca nu se stie cum va fi implementata, se pare ca in final tot clientii bancilor sunt cei care vor avea de suportat aceasta taxa. Totusi, autoritatile europene inca nu au decis care va fi forma acestei taxe, daca va fi aplicata asupra profitului sau veniturilor inregistrate de banci, iar cele romane, nu au comentat pe aceasta tema, deoarece asteapta sa vada forma acestei taxe.

Citeste si:
Donald Tusk: Teroarea a lovit Europa
Donald Tusk: Summitul...

"Orice dispozitie care vine de la Uniunea Europeana o sa fie respectata, inclusiv de bancile din Romania. Scopul acestei taxe este de a strange resurse suplimentare pentru situatii dificile", a declarat, pentru Wall-Street.ro, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si seful CEC Bank.

Alte puncte de interes ale summitului european de la Bruxelles au fost admiterea Estoniei in zona euro, aceasta urmand sa devina membru de facto la inceputul lui 2011, si lansarie a negocierilor de aderare la Uniune pentru Islanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.