Presedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a hotarat sa nu ratifice legea de returnare a datoriei externe si sa organizeze un referendum in care islandezii sa-si exprime optiunea cu privire la aceasta problema.

In premiera in lume, un presedinte a luat decizia de a lasa poporul sa decida daca plateste sau nu datoria externa.

Olafur Ragnar Grimsson nu doreste sa achite datoria externa intrucat a primit o petitie semnata de o cincime din populatia de 319.000 locuitori a insulei care sunt impotriva acestui lucru. Astfel, presedintele a hotarat ca "cetatenii sa fie judecatorul suprem al validitatii unei legi" si ca se va organiza un referendum care sa arate ce trebuie facut in aceasta situatie, arata cotidianul Gandul.

In realitate, cele care au de pierdut in urma acestei decizii sunt Marea Britanie si Olanda, carora Guvernul de la Reykjavik trebuie sa le ramburseze banii timp de 15 ani cu dobanda de 5,5%. [Islanda ar putea primi ajutor in valoare de 6 mld. dolari]

Islanda fost declarata "in faliment" in octombrie 2008. Marea Britanie si Olanda au sarit cel mai mult in ajutor si au salvat economiile a 400.000 de deponenti. [Criza financiara: Islanda este la un pas de faliment]

Pe de alta parte, Islanda si-a depus cererea de a deveni membra a UE . Acum, insa, avand in vedere decizia presedintelui islandez, Londra ameninta cu blocarea sanselor de aderare.

Mai multe detalii gasiti in Gandul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.