Zona euro trece printr-un proces dificil si nu se doreste aderarea a noi membri pana cand nu se rezolva situatia din interiorul zonei, a explicat miercuri, in cadrul Forumului Financiar Sud Est Europran, directorul executiv al bancii londoneze Morgan Stanley, Pasquale Diana.

Aderarearea se va face decalat, a precizat reprezentantul Morgan Stanley. El a subliniat ca nici din partea tarilor aflate in curs de aderare la zona, entuziasmul nu mai este atat de mare, zona nemaifiind atat de atractiva, relateaza NewsIn.

Cat priveste raportul de schimb euro/dolar, Pasquale Diana a declarat ca un euro slab nu va ajuta tari precum Grecia, ci mai degraba pe Germania. [Euro, "ingenunchiat" din nou de dolar]

De asemenea, Dominic Bruynseels, CEO al Bancii Comerciale Romane, este de parere ca un euro slab nu ajuta foarte mult economia Romaniei intrucat exporturile sunt slabe.

Roubini: "Clubul Euro" s-ar putea "sparge"

Intr-o ordine de idei similara, economistul Nouriel Roubini, supranumit "Dr. Doom al economiei", estimeaza ca unele state membre ale zonei euro ar putea decide sa iasa din acest "club" si sa renunte la moneda europeana daca nu vor fi capabile sa faca fata problemelor fiscale. Astfel, tari slabe precum Grecia sau Spania ar putea alege sa renunte la euro, scrie Wall-Street.ro.

"Exista posibilitatea ca unii dintre cei mai slabi participanti la zona euro sa nu fie capabili sa mai reziste in urmatorii ani. Nu prezic o destramare a Uniunii Monetare Europene, dar cei slabi ar putea decide sa paraseasca zona. [...] Provocarile sunt inca semnificative in zona euro. Unele tari pot fi capabile sa faca restructurarile fiscale necesare, dar altele nu vor putea. Si este o intrebare foarte mare daca Grecia o sa reuseasca acest lucru...", a subliniat Roubini. [Europa nu poate sa ajute Grecia]

Totodata, economistul se asteapta ca moneda unica europeana sa-si continue deprecierea, fapt care ar duce la cresterea competitivitatii in tarile din zona euro si, implicit, la crestere economica. Roubini a adaugat ca volatilitatea si incertitudinea din aceasta zona nu vor disparea curand.

"Banii nu sunt suficienti in sine, trebuie sa faci reforme substantiale. Banii oferiti vin cu o serie intreaga de conditii, iar aceste tari trebuie sa ia masuri de austeritate pentru a face rost de acesti bani", a mai spus Roubini, referindu-se la accesarea pachetelor de sprijin de unele tari de la institutii financiare internationale. [Germania catre Grecia: "Va dam bani, ne dati Corfu"]

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...


Merkel: Vom face tot ce ne sta in putinta pentru un euro puternic

Cancelarul german, Angela Merkel, a reafirmat miercuri pozitia guvernului de la Berlin fata de masurile de stabilizare a monedei unice in cadrul unei vizite in Arabia Saudita. "Germania va face tot ce ii sta in putinta pentru un euro puternic", a declarat Merkel, in cadrul unei vizite oficiale in Arabia Saudita, transmite NewsIn citand Les Echos.

Merkel a mai precizat ca statele membre ale Uniunii Europene ar trebui sa se alinieze in ceea ce priveste competitivitatea.

"Germania, care are cea mai mare economie dintre statele membre UE, a profitat destul de pe seama euro. De aceea, vom face tot ce putem pentru un euro puternic", a explicat cancelarul german. [Germanii sunt nemultumiti de volatilitatea euro, iar Portugalia "cere ajutor"]

Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.