La scurt timp dupa ce Ucraina a anuntat marti ca primeste mai putin gaz destinat europenilor, una dupa alta, mai multe tari europene au inceput sa anunte probleme de aprovizionare, situatie calificata de Uniunea Europeana drept "inacceptbila".

UPDATE: Livrari sistate complet in Transnistria, rezervele sunt suficiente doar doua zile. Presa din regiune spune ca Transnistria este prima victima a "razboiului gazelor".

Bulgaria a anuntat ca nu mai primeste gaz deloc, nici pentru consumul propriu, nici pentru tranzitul catre Turcia, Macedonia si Grecia. Ministerul bulgar al Economiei a anuntat marti dimineata ca tara sa este intr-o situatie de criza, dupa ce Rusia a sistat complet livrarile de gaz catre aceasta tara. "Incepand de la ora 3.30 A.M, livrarile catre Bulgaria, precum si tranzitul catre Turcia, Grecia si Macedonia au fost suspendate", a anuntat ministerul intr-un comunicat. "Suntem intr-o situatie de criza", a continuat comunicatul.

Ministrul macedonean al economiei, Fatmir Besimi, a confirmat faptul ca livrarile de gaz catre Macedonia au fost intrerupte.

Oprirea livrarilor catre Grecia in noaptea de luni spre marti nu a ridicat probleme grave deocamdata, in special datorita cresterii recente a rezervelor acestei tari, a anuntat directorul companiei publice de gaz DEPA.

Turcia a confirmat si ea intre timp ca nu mai primeste gaz prin intermediul Ucrainei si ca apeleaza la gaz natural lichefiat si la cel din depozite. "Livrarea de gaz (rus via Ucraina - n.red.) a fost suspendata complet in aceasta dimineata (marti - n.red.). Initial a scazut la 32 de milioane de metri cubi, apoi am fost informati ca a scazut la 17 milioane de metri cubi si apoi s-a oprit complet", a spus ministrul turc al energiei, Hilmi Guler. Ultimele informatii indica faptul ca Iranul ar putea suplimenta cantitatea de gaz livrata Turciei, potrivit declaratiilor unei surse din ambasada iraniana la Ankara, citata de Reuters.

Afectata este si Austria, care dispune de una dintre cele mai importante trei platforme de gaz din Europa Centrala. OMV a anuntat ca volumul de gaz rusesc primit a scazut cu 90% fata de nivelul normal. Insa in ciuda reducerii semnificative a volumului de gaz din Rusia, aprovizionarea Austriei este "in conditiile actuale (consum si temperaturi) asigurata", a subliniat OMV intr-un comunicat oficial. Reducerea cu 90% a gazului din Rusia va fi compensata din rezerve. Inca din timpul noptii, reprezentantii OMV au fost anuntati de catre partea ruseasca ca volumul de gaz va fi redus cu 30-40% pentru ziua de marti. La primele ore ale diminetii a fost redus volumul si mai mult, anunta comunicatul, la statia de la Baumgarten a ajuns numai 10% din volumul de gaze prevazut.

Criza a atins si Ungaria, care primea marti dimineata mai putin de 20% din cantitatea de gaz prevazuta, potrivit presedintelui filialei grupului MOL care exploateaza reteaua de gaze ungara, Janos Zsuga.

Si livrarile de gaz rus catre Croatia au fost suspendate in totalitate marti dimineata, potrivit unor surse oficiale croate. "Furnizarea de gaz rus Croatiei a incetat la ora 5.00", a declarat o purtatoare de cuvant a companiei croate PLINACRO, Neda Erdeljac.

De asemenea, livrarile de gaz rusesc catre Slovenia scazusera cu 90% la 03.00 GMT (05.00, ora Romaniei), dar situatia s-a ameliorat partial ulterior, a anuntat marti dupa-amiaza operatorul national Geoplin.

Si livrarile de gaz rusesc pentru Serbia au scazut la jumatate. Potrivit directorului companiei de stat sarbe Srbijagas, Dusan Bajatovici, citat de agentia de presa Beta, este posibila chiar o intrerupere totala a livrarilor de gaz rusesc destinat Serbiei. Bajatovici le-a cerut tuturor companiilor consumatoare sa foloseasca alti combustibili, daca pot.

Situatia este similara in Cehia, unde livrarile au scazut cu mai mult de 70% marti dimineata, in timp ce in Bosnia au scazut cu 50%.

De asemenea, Polonia primeste de marti doar 15% din gazul rusesc ce tranziteaza Ucraina, a anuntat grupul national polonez PGNiG intr-un comunicat.

In Germania, una dintre conductele care alimenteaza tara cu gaz rusesc, ce tranziteaza Ucraina, a inregistrat marti o scadere a presiunii, a anuntat compania Wingas, filiala detinuta in proportie de 50% de compania rusa Gazprom.

Nici in Romania lucrurile nu stau mai bine. Compania Transgaz a anuntat in cursul diminetii de marti ca primeste cu 75% mai putin gaz decat era prevazut. Transgaz a anuntat marti ca Gazprom a sistat complet livrarile de gaze prin statia Isaccea 2 si prin urmare statia a fost inchisa pentru a evita depresurizarea, iar Transgaz a luat masuri speciale pentru a rezolva situatia de criza. Ministerul Economiei a anuntat ca prioritara, in aceasta situatie, este aprovizionarea populatiei, iar Guvernul a anuntat ca una dintre masuri va fi reducerea consumului de gaze la CET-uri, care vor utiliza in perioada urmatoare pacura si carbune.

Din pacate razboiul dintre Rusia si Ucraina nu ne ocoleste. In ce masura resimtiti efectele sistarii livrarilor de gaz? Asteptam comentariile voastre pe forum!



Ministrul german al economiei, Michael Glos, a cerut marti reluarea negocierilor dintre Rusia si Ucraina
, pentru rezolvarea disputei comerciale care a lasat complet fara gaze Bulgaria si a afectat serios aprovizionarea Romaniei si Austriei, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Astept reluarea imediata a negocierilor", a explicat ministrul german intr-un interviu publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung, inainte de reducerea volumului de gaz furnizat Europei prin conductele ucrainene.

Ministrul german al economiei se va intalni marti cu vicepresedintele Gazprom Aleksandr Medvedev, aflat in prezent intr-un turneu european pentru a apara punctul de vedere rus, relateaza NewsIn.

Pe de alta parte, o delegatie a Uniunii Europene ar trebui sa se intalneasca marti la Belin cu oficialul rus, potrivit unei surse apropiate Gazprom. "Gazprom trebuie intai sa isi indeplineasca toate obligatiile contractuale. Aceasta priveste livrarile catre alte tari europene", a apreciat Glos. Din punctul sau de vdere, conflictul ruso-ucrainean nu este unul politic. "Este vorba despre interese comerciale importante", a explicat el.

Daca estul si centrul Europei este afectat din plin, Franta si, in prima faza Germania, au anuntat ca nu au inregistrat modificari ale nivelului de gaz livrat de Gazprom. Ulterior, Germania a anuntat scaderea volumului de gaz livrat, insa fara a preciza cu cat anume.

Toate tarile afectate trebuie sa apeleze la stocuri pentru a compensa scaderea brutala a volumului de gaz rusesc, de care multe dintre ele depind in mare masura. Criza intervine in plina iarna, cand majoritatea tarilor europene sunt afectate de temperaturi foarte scazute: minus 15 grade peste noapte in Bulgaria, pana la minus 26 in estul Germaniei. Scaderea temperaturilor antreneaza un consum crescut de gaz.

Boc: Niciun cetatean nu va avea de suferit din cauza crizei gazelor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.