Premierul Emil Boc a declarat marti ca niciun cetatean nu va avea de suferit din cauza crizei gazelor, dar probleme ar putea aparea daca temperaturile scad sub -15 grade.

Intr-o conferinta de presa sustinuta astazi de catre Premierul Emil Boc si Ministrul Economiei Adraian Videanu la sediul Guvernului, Emil Boc a declarat ca romanii nu au de ce sa isi faca griji deocamdata. Acesta a sustinut ca Romania nu va avea de suferit din cauza “crizei gazelor”. Insa,iIn cazul in care temperature va scadea sub -15 grade, “ar putea exista o problema la presiunea gazelor”, spune premierul.

Ministrul Economiei, Adrian Videanu a declarat ca solutia este “reducerea consumului la CET-uri. Acestea au rezerve de pacura si carburanti pentru 10-12 zile”. Astfel Videanu a adaugat ca in timp, daca e nevoie, centralele vor trece pe combustibili alternativi.Consumul zilnic in Romania este de 61,5 milioane metrii cubi.


REALITATEA.NET - Emil Boc: Niciun român nu va suferi din cauza crizei gazelor

Videanu a declarat ca a contactat, marti, oficialul Gazprom la Bucuresti, iar acesta i-a spus ca oprirea livrarii de gaz nu este cauzata de compania Gazprom, ci de defectiuni aparute in sistemul de transport. Ministrul a precizat ca va contacta si Ambasada Ucrainei, pe cale diplomatica. La randul sau, premierul Emil Boc a spus ca a facut demersuri pentru informarea Comisiei Europene si a comisarului european pentru energie, transmite NewsIn.

Boc a spus ca a convocat la Guvern Comisia de Coordonare in domeniul asigurarii sigurantei in aprovizionarea cu gazele naturale, coordonata de Videanu. Din Comisie fac parte reprezentanti ai Minsiterului Internelor, ai ANRE, Petrom, Romgaz, Transgaz, Distrigaz, E.ON Gaz.

Ministerul Economiei a anuntat marti ca Gazprom a sistat complet livrarile de gaze prin statia Isaccea 2 si prin urmare statia a fost inchisa pentru a evita depresurizarea.

"Ca urmare a sistarii, a fost necesara inchiderea completa a statiei de import pentru evitarea depresurizarii conductelor de transport. Cantitatea de gaze naturale intrata prin acest punct este de 4,7 milioane mc/zi", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Documentul precizeaza, ca in aceste conditii, SNTGN Transgaz a luat o serie de masuri operative pentru rezolvarea rapida a situatiei de criza si echilibrarea Sistemului National de Transport Gaze: a notificat,in conformitate cu Legea 364/2007 privind masuri pentru asigurarea sigurantei in alimentarea cu gaze naturale, intrunirea de urgenta a Comisiei de coordonare in vederea verificarii si analizarii situatiei. De asemenea a efectuat manevre tehnice in Sistemul National de Transport Gaze, astfel incat sa asigure cantitatile de gaze necesare pentru zonele de consum afectate de sistarea importurilor de gaze prin Isaccea 2.

Prin masurile operative luate, s-a asigurat protectia sistemului national de transport gaze naturale si continuarea livrarilor de gaze catre toti consumatorii.

Aceste declaratii vin dupa ce Grupul rus Gazprom a redus drastic marti dimineata volumul de gaz livrat Europei prin intermediul Ucrainei, la ordinul premierului Vladimir Putin. Masura a fost luata dupa ce Gazprom, care a sistat aprovizionarea cu gaz a Ucrainei din 1 ianuarie din cauza unui diferend comercial, a acuzat aceasta tara ca fura din gazul destinat europenilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.