Germania, care isi asigura 37% din consumul de gaz prin importuri din Rusia, a anuntat marti ca nu este momentan afectata de reducerile volumului de gaz operate de Gazprom si ca are oricum rezerve pentru 40 de zile de iarna.

Chiar si in cazul unor reduceri drastice ale livrarilor de gaz din Rusia, caloriferele din Germania nu s-ar raci imediat, scrie Berliner Zeitung in editia de marti. Companiile de gaz din Germania si-au luat precautiile necesare pentru astfel de situatii de urgenta si, potrivit Asociatiei exportatorilor de energie, rezervele ar ajunge pana la 40 de zile de iarna.

Mai mult, potrivit legislatiei germane, Asociatia pentru rezervele de petrol din Hamburg are obligatia sa asigure rezerve de combustibili precum kerosen sau diesel care sa ajunga pentru 90 de zile de consum normal la nivel national. In acest moment, potrivit datelor Asociatiei, exista 25 de milioane de tone de petrol nerafinat in rezervele saline din nordul Germaniei.

La randul sau, experta in energie Claudia Kemfert, de la Institutul pentru cercetari industriale, sustine ca este foarte putin probabil ca aceasta criza a gazelor sa afecteze Germania, dar ea atrage atentia asupra faptului ca situatia este aceeasi ca acum trei ani. "Situatia e la fel ca in 2006: Rusia vrea pur si simplu mai multi bani si nu se sfieste sa isi impuna interesele politice prin santaj energetic. Germania trebuie sa evite sa devina si mai dependenta de importurile de gaze", a subliniat Kemfert.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.