Nokia, Saint-Gobain si Renault sunt trei din cele 47 de companii care considera necesare "noi decizii politice" pentru a putea depasii criza actuala, "extrem de periculoasa". Reprezentantii acestor companii au cerut Germaniei, "prima economie europeana", sa fie cea care "deschide drumul", informeaza NewsIn.

Reprezentantii celor 47 de companii s-au reunit dupa Summitul G20 de la Washington de zilele trecute.

"Acceptam si sustinem strategiile prezentate la sfarsitul saptamanii de liderii celor 20 de tari dezvoltate si emergente ale lumii. Urgenta situatiei, insa, impune nevoia unor masuri precise si care sa mearga mult mai departe", arata un comunicat al celor 47 de companii, ai caror reprezentanti s-au reunit la o masa rotunda a industriasilor.

Oficialii companiilor au cerut "mai multe stimulente bugetare, mai ales din partea primei economii europene, Germania", prin programe semnificative de investitii si scaderi de impozite.

Nokia Siemens va disponibiliza 1.820 de angajati, pentru a reduce costurile

Printre alte masuri cerute se numara noi scaderi ale dobanzilor cheie (dupa exemplul Angliei care a scazut dobanda acum o saptamana cu 1.5%), dispozitive de garantare a accesului la creditare (firmele au nevoie deseori de credite pe termen mediu si scurt, care nu sunt folosite pentru investitii ci pentru desfasurarea activitatilor curente, cum ar fi productia) si efectuarea de progrese in ceea ce priveste negocierile internationale pentru liberalizarea comertului mondial (chiar daca firma Nokia sau Renault nu are cerere in tara de bastina, atata timp cat poate exporta pe o alta piata, aceasta isi poate acoperi cheltuielile si supravietui).

Economia europeana se afla in cadere libera

Austria salveaza economiile din Europa de Est

Printre companiile reprezentate la reuniune au fost, printre altele, firma finlandeza Nokia, companiile franceze Saint-Gobain si Renault si intreprinderile germane SAP si Siemens.

Renault continua sa reduca productia

Actualul presedinte al organizatiei, seful Nokia, Jorma Ollila, a atras atentia ca "actuala criza se anunta a fi lunga si nu este una dintre acele recesiuni din care se iese in decurs de sase sau noua luni".

BERD: Europa Centrala si de Est - cea mai grava criza din 1991

Zona euro, in recesiune pentru prima data in istoria sa

"Statele europene trebuie sa ia masuri de relansare bugetara de o amploare exceptionala. Iar Germania, care are un impact atat de mare asupra tuturor celorlalte tari, in calitate de prima putere economica europeana, trebuie sa deschida drumul", a estimat seful Nokia.

Ollila a criticat, de asemenea, planurile de relansare ce tind sa favorizeze anumite sectoare industriale. Mai ales in Germania, sectorul auto este cel asupra caruia par a se concentra pana in prezent eforturile politice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.