Economiile europene emergente se confrunta cu cea mai grava criza de la caderea comunismului, a spus marti seful Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), adaugand ca banca ar putea fi disponibila in cazul unor noi cereri din partea membrilor sai, potrivit Reuters.

Infiintata in 1991 ca sa ajute economiile din Europa Centrala si de Est dominate anterior de fost Uniune Sovietica, adesea prin creditare sau prin preluarea de pachete de actiuni in firmele mici si mijlocii, BERD inregistreaza pierderi pentru intregul an, din cauza reducerii investitiilor si a perspectivelor legate de nerambursarea unora dintre creditele sale.

Considerata pana acum scurt timp ca una dintre cele mai promitatoare piete emergente, regiunea economiilor central si est-europene este privita ca una dintre cele mai expuse la turbulentele internationale, care creeaza presiuni asupra monedelor nationale, economiilor, asupra celor care iau imprumuturi si asupra bancilor, in contextul in care investitorii isi retrag fondurile.

"In mod clar, aceasta este cea mai profunda si complexa criza cu care ne-am confruntat de la infiintare", a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, presedintele BERD, Thomas Mirow, referitor la situatia din economiile pe care le acopera banca.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.