Amenintata de recesiune, zona euro traverseaza cea mai grea perioada din ultimii 15 ani. Analistii estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce costurile de creditare in cel mai agresiv ritm din istoria sa in conditiile in care economia incetineste.

Pe masura ce marile banci centrale reduc dobanzile de referinta intr-un ritm rapid, indicele costurilor de creditare este inferior inflatiei de baza pentru prima data in peste 20 de ani, iar oficialii sugereaza ca vor lua masuri si mai agresive.

In timp ce decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobanda-cheie cu jumatate de procent pana la 3,25% era de asteptat, banca centrala a Angliei i-a socat pe analisti. Bank of England a micsorat dobanda de referinta cu 1,5% pana la 3%, acesta fiind cel mai mic nivel din anul 1995 pana in prezent, relateaza AFP.

Stagneaza cresterea de anul viitor

Estimarile referitoare la cresterea economica sunt din ce in ce mai sumbre, iar datele oficiale nu fac decat sa confirme temerile analistilor legate de o recesiune a zonei euro si nu numai. In aceste conditii, economistii se asteapta ca BCE sa reduca costurile de creditare in cel mai agresiv ritm din istoria sa.

Comisia Europeana sustinea la inceputul acestei luni ca 2009 va fi cel mai negru an de pana acum pentru economia europeana, scrie „Bloomberg“. In aceasta perioada, cresterea va fi de doar 0,1%. In plus, cel mai probabil pana la sfarsitul acestui an economia isi va continua caderea si se va contracta si in ultimele doua trimestre.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.