Distrugerea cladirilor de patromoniu este mai mare dupa Revolutia din 1989 decat cea care s-a "realizat" in intreaga perioada ceausista, iar continuarea acestui proces ar putea duce, in 2-3 ani, la compromiterea definitiva a identitatii culturale a multor orase din Romania, potrivit specialistilor.
Trebuie sa ne luptam sa demolam mai multe cladiri care au fost construite abuziv. E important ca acesti oameni sa piarda bani, pentru a-si baga mintile in cap. Ei trebuie sa inteleaga ca ar putea obtine mai multe beneficii pastrand cladirile de valoare in loc sa le darame pentru a face noi constructii”, a declarat ministrul Culturii, Theodor Paleologu, joi (n.r. 18 iunie 2009), in cadrul dezbaterii publice Cartea Neagra a Patrimoniului.

Cei prezenti au considerat necesare masuri ca inceperea unui program national de cartare a zonelor construite protejate, pentru ca, desi stipulata prin lege inca din 2000, cartarea imobilelor din zonele protejate si clasificarea lor in categorii valorice s-a facut intr-o foarte mica masura.

Directori de la Cultura, direct responsabili pentru 'masacrarea' constructiilor din patrimoniul national

De asemenea, avizele directorilor Directiilor Judetene de Cultura in zonele construite protejate ar trebuie sa fie conditionate de avizele favorabile ale Comisiilor Zonale ale Monumentelor Istorice.

Demolari ilegale in zone cu imobile protejate

Pichet impotriva demolarii imobilelor protejate


Reprezentantii ministerului au considerat ca e nevoie de modificarea de urgenta a legislatiei privind zonele construite protejate, cat si a celei privind autorizarea lucrarilor de demolari si constructii, in scopul eliminarii abuzurilor. O alta problema sesizata a fost numarul mic al personalului din cadrul Ministerului Culturii care se ocupa cu protejarea monumentelor istorice si a zonelor construite protejate.

Primaria 'tunde' Bucurestiul pentru Monumentul Holocaustului

Spatiile verzi nu mai pot fi transformate in mall-uri

Bucurestiul a fost Micul Paris. S-ar putea sa ajunga Micul Bucuresti”, a adaugat si directorul Institutului National al Monumentelor Istorice, Dan Lungu, citat de NewsIn.

Demolarile in zonele care definesc identitatea "Micului Paris" continua

Autorizatia de demolare a cladirii din str. Maria Rosetti nr. 38, suspendata


Dezbaterea a fost prilejuita si de lansarea, cu o zi inainte, a volumului „Cartea Neagra a Patrimoniului”, despre care Paleologu a spus ca nu este genul de carte pe care sa o primesti cu entuziasm, pentru ca "nu prezinta lucruri de care sa fim mandri sau de care sa ne bucuram", remarcand, pe de alta parte, ca aceasta campanie in favoarea patrimoniului se anunta a fi una de succes, dat fiind numarul important de voluntari pe care i-a adunat. "Sper, de asemenea, ca membrii parlamentului sa fie sensibili la mesajul privind importanta patrimoniului", a subliniat ministrul.

"Cartea Neagra a Patrimoniului" a fost redactata de Hanna Derer, arhitect urbanist si consilier personal al ministrului.

Atat lansarea volumului, cat si dezbaterea publica de miercuri sunt componente ale campaniei "Omul distruge locul", organizata de minister cu scopul de a schimba perceptia asupra patrimoniului construit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.