Business 11 Mai 2009 00:07
"Daca Primaria Municipiului Bucuresti emite decizia de defrisare, parcul va disparea in urmatoarele zile. Bancile au fost deja demontate noaptea trecuta. [...] Angajatii ADP Sector 5 au smuls fara autorizatie de defrisare aproape tot gardul viu din jurul parcului" a declarat presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul (ASB), Nicusor Dan, cu privire la cele intamplate in parcul Brezoianu. Pe spatiul parcului a fost aprobata la finele anului trecut, constructia Monumentului Holocaustului, desi incalca Legea 114/2007 care interzice schimbarea destinatiei spatiilor vezi.
"Angajatii ADP Sector 5 au smuls azi fara autorizatie de defrisare aproape tot gardul viu din jurul parcului delimitat de strazile Anghel Saligni, Mihai Voda, Brezoianu, Lipscani (in fata imobilului Ministerului de Interne). Au fost smulsi 600-800 arbusti tuia, care nu se mai pot replanta, paguba fiind de 300.000-400.000 RON", a declarat vineri (n.r. 8 mai 2009), presedintele ASB, Nicusor Dan.

"Sositi la fata locului, inspectorii Garzii de Mediu Bucuresti au constatat in jurul orelor 13:30 ca nu exista autorizatie de desfiintare, motiv pentru care angajatii ADP au disparut in circa 5 minute", a continuat acesta.

Planul Urbanistic Zonal a fost deja emis de Consiliul General al Municipiului Bucuresti la finele anului trecut, iar autorizatia de constructie a fost deja emisa de Primaria Sectorului 5. Cele doua documente prevad construirea Monumentului Holocaustului, insa ambele au fost emise cu incalcarea OUG 114/2007, care interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi, reducerea suprafetei ori stramutarea lor. Decizia de defrisare, daca va fi emisa, incalca si ea OUG 114/2007.

Noi nu ne opunem realizarii monumentului, ci doar locatiei alese, care face sa dispara unul din putinele spatii verzi centrale”, a afirmat Nicusor Dan, citat de Gandul.

"Daca Primaria Municipiului Bucuresti emite decizia de defrisare, parcul va disparea in urmatoarele zile. Bancile au fost deja demontate noaptea trecuta", a mai declarat Nicusor Dan.

Monumentul Holocaustului lasa Capitala fara parcul Brezoianu. In locul celor 32 de copaci si a spatiilor verzi, Ministerul Culturii va planta un ansamblu de cinci constructii. Monumentul Holocaustului va fi compus din Steaua lui David, Via Dolorosa, Memorial, Roata Tiganilor si Coloana, inalta de 20 de metri. Parcul Brezoianu se intinde pe 3.000 de metri patrati si este situat in imediata vecinatate a Primariei Capitalei, la intersectia strazilor Anghel Saligny, Mihai Voda, Brezoianu si Lipscani, noteaza Gandul.

Cinci ONG-uri, printre care Eco-Civica, EcoAssist, Asociatia Bucuresti si Salvati Bucurestiul, au invitat luni 11 mai de la ora 13:00 la Agentia pentru Monitorizarea Presei din Calea Plevnei 98: pe Primarul General, pe Prefect, pe directorul ALPAB, pe Ministrul Culturii, pe rabinul comunitatii evreiesti si pe ambasadorul Statului Israel, sau pe reprezentanti ai acestora, la o discutie in care sa se gaseasca o alta locatie pentru Monumentul Holocaustului.

Alte evenimente similare vor mai fi organizate: marti, 12 mai si duminica, 17 mai. Marti, de la ora 14,00 "Primaria Municipiului Bucuresti organizaeaza dezbaterea publica asupra Regulamentului de amplasare a reclamelor publicitare in Bucuresti, care cuprinde si mult detestatele "cearsafuri" publicitare amplasate pe fatadele cladirilor. Dezbaterea are loc in sala 301 a primariei", a mai declarat Nicusor Dan. Iar duminica, la ora 14,00 ASB impreuna cu Asociatia Bucuresti si Eco-Civica vor organiza un miting la Lacul Tonola de langa Circ, care a inceput sa sece din cauza amplasarii unui imobil exagerat de mare in zona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.