Marii producatori autohtoni sustin ca vanzarile de carne de pui au crescut cu pana la 20% in primele noua luni din 2009, in principal, datorita pretului accesibil pe care il au produsele din acest segment, comparativ cu restul sortimentelor de carne (vita, porc si peste).
Daca Ioan Popa, directorul general al Transavia Group, compania producatoare de carne de pasare, a declarat ca actuala crestere a vanzarilor de carne de pui "se datoreaza maririi capacitatilor de productie, estimandu-se cantitatea record de 50.000 de tone de carne de pasare in 2009", directorul economic al Avicola Calarasi, Traian Bulearca, pune aceasta crestere si pe seama faptului ca in prezent, carnea de porc si carnea de vita se gasesc mai greu pe piata.

"Dupa intervalul ianuarie-septembrie putem spune ca au crescut livrarile cantitative de carne de pui cu circa 20%. Noi am marit capacitatea de productie, acesta fiind unul din motive, insa daca oamenii nu ar fi dorit sa cumpere, am fi ramas cu ele nevandute. Dupa opinia mea, un motiv pentru care se vinde mai multa carne din acest sortiment este si faptul ca, in prezent, in piata se gaseste mai putina carne de porc si de vita", a spus Bulearca, potrivit Wall-Street.

In plus, acesta a precizat ca, desi producatorii ar dori sa majoreze preturile, ei nu o vor putea face anul acesta, deoarece piata nu ar suporta in acest moment o crestere a preturilor, informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, presedintele grupului Agricola Bacau, Grigore Horoi, al carui companie a inregistat o majorare de 10% a vanazarilor in 2009, a precizat ca anul acesta pretul carnii de pui nu a crescut, insa daca nu vor fi acordate subventiile din sector s-ar putea produce o majorare cu pana la 10-15 procente.

Si presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), Ilie Van, a declarat ca in piata se inregistreaza o crestere a vanzarilor de carne de pui, insa acesta pune aceasta crestere pe seama faptului ca acestui sortiment nu a crescut in 2009.

Toate bune si frumoase pana acum, daca ne gandim ca doar piata avicola a influentat evolutia vanzarilor de carne de pui, insa daca privim per ansamblu, si luam in cosiderare si faptul ca din aceasta primavara omenirea lupta cu noul virus A(H1N1), cunoscut in popor ca "gripa porcina", parca ne mai trebuie timp de reflectie. Desigur nu trebuie sa omitem nici faptul ca pe timp de vara populatia tinde sa consume alimente mai usoare, precum carnea de pui.

Daca ne uitam in trecut, mai descoperim cel putin doua flageluri care au "atacat" lumea, modificand obiceiurile alimentare ale populatiei.

Cel dintai a avut loc in anii '90 ai secolului trecut, si se numeste "boala vacii nebune". Primul caz de boala neurologica necunoscuta anterior la bovine a avut loc in Anglia in 1985: "vaca 133" murise dupa ce prezentase tremuraturi ale capului, pierdere in greutate si tulburari de coordonare. Specialistii atribuisera simptomele unei "encefalopatii progresive spongiforme a vitelor", o boala noua (n.r. encefalopatia spongiforma bovina), care ulterior a fost supranumita "boala vacii nebune" datorita modului ciudat de manifestare al animalelor bolnave, noteaza sanatate.org. Virusul s-a transmis in intreaga lume, iar varful epidemiei a fost atins in anii 1992-1993, cu peste 100.000 de cazuri confirmate de boala la vite. Desi initial populatia a fost anuntata ca boala nu este transmisibila la om, in 1996, guvernul britanic a recunoscut oficial ca existau deja victime umane ale unei boli cerebrale noi, legata de "boala vacii nebune" (numita de specialisti varianta noua de boala Creutzfeldt-Jakob (vCJD)). Desigur, aceasta boala a afectat si exporturile de carne de vita a multor tari, printre care si pe cele ale Angliei.

Iar al doilea, virusul H5N1, adica "gripa aviara", incepea sa faca primele victime in 2003. Tulpina H5N1 a virusului "gripei aviare" a provocat moartea a peste 250 de persoane, in special in Asia de Sud-Est, incepand din 2003. "Gripa pasarilor" a ajuns in Romania abia in octombrie 2005, potrivit Wikipedia, si pe langa frica generala care a dus la uciderea in masa a multor pasari, virusul, care a fost comparat cu gripa spaniola de la inceputul secolului XX, a determinat si cresterea vanzarilor de carne de peste. [Pestele nu ia gripa; Aviara 2006 viruseaza increderea consumatorilor; Gripa aviara baga in faliment crescatorii de pasari; Gripa - Friptura de pui s-a ars cu aviara]

Insa ce au in legatura aceste trei flageluri? Daca primele flageluri (n.r. luate in odine cronologica) sunt zoonoze, fiind legate de animale domestice, iar boala este transmisibila la om prin carne, lapte sau oua, in cazul "gripei porcine", autoritatile sustin ca boala nu este transmisibila la om. Din aceasta cauza, denumirea virusului a fost schimbata in A(H1N1), insa pana in acest moment, lumea porcina nu a fost tocmai cea mai fericita, dar mai norocoasa ca cea a vitelor si a pasarilor. Porcii nu au fost omorati in masa, insa cu siguranta mass- media, care a imprastiat rapid vestea noii gripe, a avut si va avea un rol important in luarea deciziei de cumparare.

In final, ar trebui sa ne mai punem doua intrebari: Sa fie oare si cea mai noua epidemie de gripa porcina "vinovata" de rezultatele pozitive inregistrate de vanzarile de carne de pui? Ce fel de virus urmeaza sa mai afecteze alimentatia populatiei si incasarile producatorilor mondiali, cumva "gripa pestilor"?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.