Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a difuzat cel mai alarmant avertisment de la declansarea epidemiei de gripa aviara. Criza se afla la un pas de a se transforma intr-o tragedie globala.

Avertismentul a fost lansat de medicul Shigeru Omi intr-o conferinta de presa ce a avut loc in Vietnam. OMS se teme ca gripa aviara va deveni si mai virulenta, daca virusul va suferi mutatii ce-i vor permite sa se transmita mai usor la oameni. Din decembrie, 13 persoane au fost ucise de virus, in Vietnam. Guvernele din regiune trebuie sa adopte masuri urgente pentru a impiedica raspandirea virusului, a subliniat Omi.

Virusul ce provoaca gripa aviara s-a dovedit extrem de rezistent, fiind depistat chiar si la animale despre care se credea ca sunt imune, cum este cazul felinelor. Anul trecut, gripa aviara a facut ravagii in crescatoriile de pasari din peste zece tari asiatice si a ucis 45 de persoane. Aproximativ 140 de milioane de pasari au murit sau au fost sacrificate in efortul de a ingradi raspandirea virusului.

"Daca virusul va deveni foarte contagios la oameni, nivelul infectarilor si al deceselor va fi enorm. Lumea se afla in cel mai acut pericol de declansare a unei epidemii catastrofale", a avertizat specialistul, precizand ca epidemii de asemenea proportii se declanseaza la intervale de 20 - 30 de ani. Ultima a avut loc acum aproape 40 de ani.

Potrivit lui Omi, gripa aviara ar putea ucide mai multi oameni decat Sindromul Respirator Acut Sever (SRAS), care a provocat moartea a circa 800 de persoane in urma cu doi ani. OMS le-a cerut tuturor guvernelor sa puna la punct planuri comune de actiune. Pentru moment, virusul botezat H5N1 nu a atins potentialul de a se transmite usor intre oameni.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.