Cristina Stamate, sufletul teatrului de estrada din Bucuresti, actrita a Teatrului de Revista "Constantin Tanase", avea "vocatia iubirii fata de tot ce este frumos pe lume”, asa cum a caracterizat-o prietena ei, Stela Popescu. A jucat in sute de spectacole de revista, a scris o carte si a fost profesoara de teatru pentru copii.

Cristina Stamate a murit luni dimineata, la Spitalul Floreasca, unde era internata de saptamana trecuta.

Actrita Cristina Stamate s-a nascut pe 8 februarie 1946, la Bucuresti. Si-ar fi dorit sa devina avocat, dar a fost indrumata catre actorie. "Eu ma pregatisem pentru Drept. Nu eram dispusa sa pierd nicio zi din viata mea, nu stiu unde ma grabeam asa de tare. La Teatru, aveam colegi care picasera ani la rand inainte sa intre. Unul picase opt ani la rand. Si mi s-a parut ingrozitor sa-ti strici destinul, opt ani din viata, in care putea sa faca o alta facultate, o familie, sa faca ceva. Si cred ca de-aia mi-am jurat ca eu nu pierd nicio secunda. Examenul la Teatru l-am avut cu doua saptamani inainte de cel la Drept si am intrat. Dar si acum jelesc ca n-am facut Dreptul”, spunea artista intr-un interviu pentru Adevarul.

La Institutul de Arta Teatrala ṣi Cinematografica a intrat la varsta de 17 ani, fiind studenta la clasa regizorului Alexandru Finti si mai apoi a Sandei Manu.

A absolvit in 1967 si, dupa un stagiu de doi ani la Teatrul din Arad, a venit la Bucureṣti, la Teatrul de Revista „Constantin Tanase”.

In zeci de spectacole la Teatrul de Revista, la Teatrul National de Televiziune ṣi la Teatrul National Radiofonic actrita Cristina Stamate si-a pus in valoare simtul umorului, ironia si autoironia, scrie News.ro.

"Eu cred ca viata e foarte comica. Te apuca si rasul cand vezi ce se intampla in jur. E plina de umor, e un joc de-a rasul plansul, din care eu gasesc mai ales motivele de ras. Eu cred, de altfel, ca umorul ne e specific noua, ca neam. Avem misto-ul in sange. Atu-ul meu este ca eu am umor si in viata de zi cu zi, nu doar pe scena. Oricat de neagra ar fi viata, tot gasesc de ce sa fac haz. N-as suporta sa ma afisez in fata altora deprimata si plangacioasa. E sub demnitatea mea. Asta e diferenta intre englezi, sa zicem, si romani. Englezii se saluta cu "Ce mai faci?". "Bine!", romanii cu "Ce mai faci?". "Pai uite, mi s-a spart teava de la bucatarie, m-a inselat barbatul, am uitat mancarea pe foc!", declara Cristina Stamate in Formula As.

Cristina Stamate a jucat la Teatrul de Revista Constantin Tanase

Ea a aparut in foarte multe spectacole, printre care amintim: "Vivat Revista", "Hohote in Herastrau", "Comedie pe Titanic", "Revista Revistelor", "Vara nu-i ca iarna", "Arca lui Nae si Vasile", "Bufonii regelui", "Dai un ban, dar face", "Idolii femeilor", "Nimic despre papagali", "Pofta buna lui Tanase", "Te astept diseara pe Lipscani", "Ura... si la gara" , "O seara la revista", "Scandal in paradis".
Citeste si:
Zilele Bucureștiului 2022. Ce evenimente vor avea loc între 16-18...
Zilele Bucureștiului 2022. Ce...

Actrita a jucat si in "Secretul lui Bachus", un film de comedie din 1984, regizat de Geo Saizescu.

S-a casatorit la 20 de ani si dupa 11 ani de casnicie a divortat de actorul Dan Ivanescu. De atunci a trait singura. Intrebata cum reuseste sa sa mearga mai departe, actrita a marturisit ca forta ei „vine, cred, tot din simtul ridicolului, care la mine e exacerbat. Mi-e atat de teama sa nu devin penibila, incat sunt cu ochii pe mine ca pe butelie. Sigur ca am si eu zile proaste. Dar ma mobilizez, nu-mi place sa stau pe loc. Daca stai pe loc, faci groapa, si pana la urma te ingropi in ea. Mai bine fac ce face orice femeie desteapta. Ma gatesc un pic, ca daca dau cu ochii de mine in oglinda asa cum sunt, m-as lovi cu pietre (rade). Ma imbrac mai colorat, imi mai pun niste margele frumoase si ies din casa, imi fac de lucru. Pana la urma, trec toate”.

In 2015 a fost operata pe cord deschis

Actrita, care suferea de insuficienta mitrala si cardiopatie ischemica a fost operata pe cord deschis la Spitalul Sanador la inceputul anului 2015. Dupa doua luni de la operatie, Cristina Stamate a urcat pe scena, in spectacolul “Vivat Revista!”.
Citeste si:
Meghan Markle a recunoscut în fața justiției! Cum a căutat să...
Meghan Markle a recunoscut în...

Cristina Stamate a fost prietena cu Stela Popescu si colege pe scena Teatrului de Revista „Constantin Tanase”. Spunea in interviuri ca modelele ei au fost actritele Liliana Tomescu si Whoopi Goldberg. Iubea opera rock, ii placea Pink Floyd.

Actrita a scris si volumul, “Femeia Hopa Mitica”, si spunea despre ea: „ nu sunt scriitoare, eu am scris pur si simplu. Categoria la care se inscrie ceea ce am pus eu acolo ar fi eseuri, dar n-am avut obraznicia sa le numesc asa, ca, atunci, cu Cioran ce mai fac?! Si le-am zis: povestiri din lumea care ma-nconjoara. Cat despre titlu, pe vremuri era o jucarie Hopa Mitica, iar motto-ul ei era: „Hopa Mitica cade-n cap si se ridica/ Nu se sparge, nu se strica", am zis ca eu sunt aia”.

Stela Popescu scria in prefata cartii prietenei ei: “Te iubesc, Cristina! Cand citesti aceste pagini, e greu sa mai poti adauga si tu un gram de umor. Dar, chiar daca nu pot sa va incant prin cuvinte de lauda spirituale, pe care le merita, sunt fericita ca, inca odata, Cristina nu m-a dezamagit. Cand o vezi pe scena este sclipitoare, cand iti ofera o reteta te acopera de scantei amuzante, dincolo de biata mancarica. Dar sa si scrie cu atat talent si umor despre ceea ce ne inconjoara, parca nu-ti vine a crede. Ei, uite ca, inca odata, Cristina ne uimeste. Si cata nevoie avem de ea! Dumnezeu a creat-o intr-o zi de duminica, incarcand-o de haruri si pentru aceasta ar trebui sa fie cel mai fericit om din lume. Dar n-o sa va vina sa credeti ca nici macar nu indrazneste sa se mandreasca cu ele, si sta undeva departe, discreta, bucuroasa doar atunci cand citeste pe buzele dumneavoastra un zambet”.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, declarații șocante după decesul lui...
Cristian Tudor Popescu,...

“Are vocatia iubirii fata de tot ce este frumos pe lume, iar pentru ceea ce se numeste mizeria omeneasca, are o privire ironica, dar intelegatoare. Are vocatia prieteniei, gata oricand sa-ti fie aproape, fara sa astepte nicio recompensa. Te iubesc, Cristina si as vrea sa am bucuria de a-ti citi gandurile asternute pe hartie mereu, mereu ...” (Stela Popescu - extras din Prefata cartii Femeia Hopa- Mitica”, autor Cristina Stamate).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.