Social 9 Martie 2015 13:36
Instanta suprema a confirmat, luni, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmaririi penale in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in ancheta fiind vizate circumstantele in care au fost ranite mai multe persoane, in timpul evenimentelor care au avut loc la Bucuresti.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au constatat, luni, ca solutia Parchetului de pe langa instanta suprema, de redeschidere a dosarului mineriadei, este legala si temeinica. Decizia ICCJ este definitiva, dosarul urmand sa fie repartizat unui procuror care va emite, in baza probelor stranse, o rezolutie. Acest procuror urmeaza sa stabileasca daca se impune fie trimitere in judecata a celor implicati in dosar, fie clasarea cazului.

In 5 februarie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale in cazul evenimentelor din iunie 1990, scrie MEDIAFAX.

Parchetul instantei supreme arata, intr-un comunicat de presa, ca procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a dispus infirmarea a trei rezolutii de neincepere a urmaririi penale din anul 2009, care au legatura cu Mineriada din 1990, precum si redeschiderea urmaririi penale in acest caz.

"In cauza ce formeaza obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstantele in care, in cadrul evenimentelor produse in municipiul Bucuresti, in perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau ranirea prin impuscare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Sectiei parchetelor militare au propus infirmarea partiala a rezolutiei nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica, si redeschiderea urmaririi penale in aceasta cauza, precum si infirmarea rezolutiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 si 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica", a precizat sursa citata.

Cercetarile in cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 vor fi, astfel, reluate dupa 25 de ani de la evenimente, perioada in care au fost emise mai multe decizii de neincepere a urmarii penale, unele victime ajungand sa fie despagubite la CEDO in absenta unei hotarari judecatoresti in tara.

Citeste si:
Ion Iliescu, trimis în judecată după 33 de ani. Se reia dosarul...
Ion Iliescu, trimis în...

De atunci pana in prezent, pe rolul Parchetului de pe langa instanta suprema au fost deschise mai multe dosare, fara insa a fi gasiti vinovatii pentru acele crime.

Primul dosar, 74/P/1998, inregistrat la data de 23 octombrie 1998, la Sectia Parchetelor Militare, are ca obiect cercetarea imprejurarilor in care au fost omorati prin impuscare, in perioada 13 - 15 iunie 1990, Mitrita Lepadatul, Mocanu Velicu Valentin, Dunca Gheorghita si Drumea Dragos. In acest dosar au fost trimisi in judecata, in 18 mai 2008, generalii in rezerva Mihai Chitac si Gheorghe Andrita, precum si coloneii Traian Stefan Calin, Dumitru Costea si Vasile Constantin, pentru instigare si tentativa la ucidere.

Dosarul a fost restituit la procurori pentru completarea urmaririi penale, iar prin rechizitoriul din 27 iulie 2007 s-a dispus, din nou, trimiterea in judecata a lui Chitac, Andrita, Costea si Constantin. Dosarul a fost din nou restituit procurorilor, in 23 iunie 2008, pentru refacerea urmaririi penale.

Citeste si:
Raed Arafat: „Ultimele şase luni din viaţa mea au fost un coşmar”
Raed Arafat: „Ultimele şase...

In acelasi dosar, prin rezolutia din 19 iunie 2007, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de fostul presedinte Ion Iliescu. Ulterior, procurorul general a dispus, in 7 decembrie 2007, infirmarea rezolutiei din 19 iulie 2007 prin care a fost inceputa urmarirea penala fata de Ion Iliescu si continuarea ceretarilor de catre procurori desemnati din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica.

Prin rezolutia 1122/P/2007 din 3 septembrie 2008 a Sectiei de urmarire penala si criminalistica, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu pentru omor calificat, omor deosebit de grav si tentative la cele doua infractiuni, sub forma participatiei improprii, intrucat faptele nu exista.

Referitor la redeschiderea dosarului mineriadei, fostul sef de stat, Ion Iliescu, a declarat, in 5 februarie, ca oricine este liber sa analizeze si sa comenteze evenimentele de atunci si ca nu este nicio problema daca cei interesati sau istoricii se ocupa si de acele momente. Intrebat daca el crede ca redeschiderea acestui dosar il vizeaza in vreun fel sau il va afecta, Iliescu a raspuns: "De ce? Nu. Am fost contemporan cu evenimentele si am avut niste raspunderi, dar asta (redeschiderea dosarului, n.r.) e cu totul altceva".

Citeste si:
Ion Iliescu poate fi achitat penal în legătură cu moartea a patru...
Ion Iliescu poate fi achitat...

Fostul presedinte a aratat ca in 13-15 iunie 1990 au fost "niste fenomene si niste manifestari" pe care le-a trait si care au constituit "factori perturbatori ai vietii sociale, incepand cu organizarea societatii romanesti".

Un alt caz, inregistrat la 23 octombrie 1998 la Sectia Parchetelor Militare este dosarul 76/P/1998. El are avea ca obiect cercetarea imprejurarilor in care, desi prezenti in perioada 14 - 19 iunie 1990 la Bucuresti, minerii din Valea Jiului si din alte bazine carbonifere au fost pontati in mod fictiv, situatie in care s-au efectuat cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune, fals intelectual, uz de fals, fiind conexat prin ordonanta din 8 ianuarie 2001 la dosarul 75/P/1998.

Dosarul 77/P/1998, inregistrat la Sectia Parchetelor Militare in data de 23 octombrie 1998, avand ca obiect prezumtiva moarte suspecta a 60 de persoane, care ar fi fost ingropate la Cimitirul "Straulesti II", aspecte sesizate de "Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990 - 1991", a fost conexat, prin ordonanta din 8 ianuarie 2001, la dosarul 75/P/1998.

Citeste si:
Decizie ÎCCJ: Furtul cu masca de protecție, cagulă pentru hoți, e...
Decizie ÎCCJ: Furtul cu masca...

Mai tarziu, prin ordonanta din 23 iunie 2005, emisa in dosarul 75/P/1998, Sectia Parchetelor Militare a declinat competenta in favoarea Sectiei de urmarire penala si criminalistica, ca urmare a unei plangeri a Mariei Necula, care a invocat incalcarea prevederilor legale cu ocazia arestarii preventive efectuate de catre procurorii Procuraturii Tribunalului Bucuresti a celor 72 de inculpati mentionati in cuprinsul rezolutiei.

Ca urmare a acestei declinari, la nivelul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a fost inregistrat dosarul 751/P/2005, in care s-au efectuat cercetari fata de procurorii Petre Buneci, Dinu Emil Dumitru, Alexandru Tuculeanu, Horia Ghibanescu si Valentin Leanca.

Prin rezolutia din 31 mai 2006 s-a dispus neinceperea urmaririi penale pentru ca s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale.
Sintetizand, dosarul 75/P/1998 a fost instrumentat de Sectia Parchetelor Militare in forma finala conturata din 8 ianuarie 2001 pana in 28 decembrie 2007, avand trei obiective.

In primul rand, s-a urmarit elucidarea imprejurarilor in care un numar cuprins intre 60 si 100 de persoane, a caror moarte ar fi fost violenta ca urmare a evenimentelor din 13 - 15 iunie 1990, ar fi fost ingropate la Cimitirul "Straulesti II", fara a se fi efectuat cercetari la momentul survenirii decesului acestora. Apoi, au fost vizate imprejurarile in care au fost intocmite, in mod fictiv, pontajele de prezenta pentru perioada 14 - 19 iunie 1990, in ceea ce ii priveste pe minerii care s-au deplasat din zonele carbonifere ale tarii in Bucuresti, in perioada respectiva. Este de mentionat ca procurorii Sectiei Parchetelor Militare au efectuat cercetari in acest sens, ridicand documente si facand referiri tangentiale si in ceea ce priveste prima si cea de-a doua mineriada din 29 ianuarie, respectiv 18 - 19 februarie 1990.

In al treilea rand, in acest dosar s-a urmarit elucidarea imprejurarilor in care s-au declansat si au avut loc evenimentele din 13 - 15 iunie 1990 in Bucuresti, contributia si rolul unui numar de 27 de invinuiti civili, printre care si Ion Iliescu si Virgil Magureanu, precum si a unui numar de sapte persoane care erau militari la momentul desfasurarii evenimentelor, printre care Mihai Chitac si Corneliu Diamandescu.

Procurorii Sectiei Parchetelor Militare au stabilit ca in urma evenimentelor au rezultat un numar de aproximativ 1.300 de persoane care au suferit vatamari si in jur de 100 de persoane au decedat.

In 17 septembrie 2014, Romania a fost obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Aceasta instanta sublinia, la acel moment, obligatia statului roman de a face dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora.

Marea Camera a CEDO a constat ca Romania a incalcat articolele 2, 3 si 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, dupa ce reclamantii Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.