Toate cele patru persoane aflate in elicopterul SMURD care s-a prabusit, luni dupa-amiaza, in lacul Siutghiol si-au pierdut viata, ultima persoana recuperata de scafandri, la aproximativ 12 ore de la prabusirea aparatului de zbor, fiind asistenta medicala, care era insarcinata.

La aproximativ 12 ore de la prabusirea elicopterului SMURD, scafandrii au reusit sa gaseasca si trupul celei de-a patra persoane care se afa in aparatul de zbor, fiind vorba despre asistenta medicala Gabriela Harton, in varsta de 38 de ani, care era insarcinata.

Trupul acesteia a fost gasit in jurul orei 04.30, decesul femeii fiind declarat chiar la fata locului.

Ceilalti trei membri ai echipajului - medicul, pilotul si copilotul - au fost gasiti pe rand, la intervale de cateva ore, pana la miezul noptii, decesul acestora fiind declarat la spital, dupa ce cadrele medicale au incercat zeci de minute sa ii resusciteze.

Laura Vizireanu, medicul aflat in elicopterul SMURD prabusit, a fost prima persoana recuperata de pompieri din apa. Aceasta a fost resuscitata initial de medicii de pe ambulanta timp de aproximativ 45 de minute, ea raspunzand manevrelor de resuscitare. Ulterior, femeia a fost transportata la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta si internata in stare critica la sectia de terapie intensiva, unde a murit cateva ore mai tarziu.

A doua persoana gasita, dupa peste trei ore de cautari, a fost copilotul elicopterului, care a fost adus cu salupa la mal in jurul orei 21.30, la aproximativ cinci ore de la prabusirea elicopterului. Medicii i-au facut masaj cardiac si apoi l-au transportat la spital, unde au continuat manevrele de resuscitare timp de peste o ora, cadrele medicale facand tot posibilul sa-l resusciteze, incalzind corpul si incercand repornirea inimii, insa fara rezultat.

A treia persoana, pilotul elicopterului, a fost adusa la mal la miezul noptii, si in cazul acesteia fiind facute manevre de resuscitare timp de cateva zeci de minute, tot fara rezultat.

Zeci de persoane au participat la operatiunea de cautare si salvare a victimelor, care a durat peste 12 ore, la fata locului fiind prezenti peste 40 de scafandri, atat ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta cat si militari ai Fortelor Navale, carora li s-au adaugat cadrele medicale de la SMURD si Serviciul Judetean de Ambulanta, jandarmi si politisti. Au fost folosite mai multe barci, ale ISU, Garzii de Coasta, dar si civile, iar un elicopter MAI a survolat aria dupa caderea noptii, zeci de minute, pentru a lumina cu un reflector zona de cautare.

Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

Scafandrii au reusit sa gaseasca si mare parte din elicopter, care a fost adus la mal pe bucati, unele nu mai mari de cateva zeci de centimetri. Ancheta cu privire la accident a fost preluata de Parchetul Militar, procurorii incercand sa stabileasca acum cauzele care au dus la producerea tragediei.

Elicopterul SMURD s-a prabusit in Lacul Siutghiol luni dupa-amiaza, in jurul orei 16.10, dupa ce transportase un pacient cu embolie pulmonara de la Tulcea la Spitalul Judetean din Constanta si se intorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogalniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Mai multi martori ai accidentului aviatic au spus ca imediat dupa prabusirea aparatului de zbor s-au auzit strigate de ajutor si a durat cateva zeci de minute pana la sosirea primei ambarcatiuni de salvare. Martorii au spus, de asemenea, ca primele echipaje ajunse la locul tragediei au venit nepregatite.

UPDATE Un elicopter SMURD s-a PRABUSIT in Lacul Siutghiol din Constanta

Anca Chiritescu, purtatorul de cuvant al ISU Dobrogea, declara ca primele echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au ajuns la locul prabusirii elicopterului SMURD la 15 minute de la anuntul primit la 112 si ca primul echipaj a ajuns la fata locului cu o barca penumatica cu motor, al carei motor nu a pornit insa, astfel ca pompierii au decis, ca sa nu piarda vremea, sa foloseasca vaslele pentru a ajunge la locul unde se presupunea ca s-a prabusit elicopterul, scrie MEDIAFAX.
Citeste si:
Tavanul unui restaurant din Brăila a căzut în toiul nopții. Panică...
Tavanul unui restaurant din...

La randul sau, secretul de stat Raed Arafat spunea ca primul apel telefonic privind prabusirea elicopterului a fost la 6.11, iar la 16.14 au plecat primele echipaje.

”Au fost intrebari ca de ce sunt barci cu vasle. Barcile cu vasle sunt pentru ca daca sunt scafandri jos, nu poti sa ai barci cu motor. Eu stiu ca s-a intervenit cu trei barci, dintre care la doua motoarele au functionat si s-a reusit sa fie scoasa prima persoana la 15 minute dupa sosirea lor. La 16.11 a fost primul apel telefonic, iar la 16.14 au plecat deja echipajele, la 16.30 au sosit la fata locului, iar la 16.45, daca informatiile nu sunt gresite, prima victima care a fost gasita a fost dusa in barca sub resuscitare. Deci acestia au fost timpii de reactie si de interventie”, a afirmat Raed Arafat, care luni seara a mers la locul prabusirii elicopterului, impreuna cu vicepremierul Gabriel Oprea.

Citeste si:
VIDEO Un elicopter militar a aterizat de urgență în Piața Charles...
VIDEO Un elicopter militar al...

Raed Arafat a mai anuntat, luni seara, ca, in urma unei decizii a Inspectoratului de Aviatie, toate elicopterele SMURD de la serviciile din tara vor fi oprite la sol pana se va stabili ca e sigur sa se zboare cu ele.

Elicopterul care s-a prabusit luni dupa-amiaza a fost achizitionat de Consiliul Judetean Constanta in noiembrie 2012 si a fost transferat in urma cu o luna pentru a fi utilizat de SMURD, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro, fonduri europene. Acest elicopter se afla in operare la Constanta din 26 noiembrie 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.