Social 21 August 2014 17:39
Sculptorul Florin Codre, pe numele caruia Ministerul Culturii a depus plangere penala pentru ca nu a livrat Monumentul Marii Uniri, realizat in China, spune ca lucrarea a fost adusa in Portul Constanta si cere MC sprijin financiar de 400.000 de lei, pentru a o transporta si amplasa la Arad.

Florin Codre a trimis Ministerului Culturii, pe data de 14 august, o notificare la somatia pe care a primit-o in legatura cu Monumentul Marii Uniri realizat in China, in care explica motivele pentru care s-a intarziat amplasarea lucrarii la Arad. Potrivit sculptorului, in acest moment, "intreg monumentul, ambalat si transportat din China in sase containere, care contin 150 de tone de marmura sculptata, a ajuns in tara, in Portul Constanta".

"Am adus, conform contractului incheiat cu Ministerul Culturii, monumentul acasa, de la zeci de mii de kilometri. De la Constanta la Arad, unde urmeaza a fi amplasat, mai sunt doar cateva sute de kilometri. Din nefericire, starea sanatatii nu-mi permite sa procur in acest moment banii necesari pentru a parcurge si acesti ultimi kilometri", se arata in document, scrie MEDIAFAX.

Sculptorul Florin Codre cere sprijinul Ministerului Culturii pentru "a iesi din acest impas" si sugereaza incheierea unui act aditional, "prin care sa se prevada o suma care sa acopere vama, transportul de la Constanta la Arad si amplasarea monumentului, si anume 400.000 de lei".

"Pentru a iesi din acest impas va cer sprijinul si va sugerez sa procedam asa cum s-a mai procedat in cazul altor lucrari de for public (cum ar fi Monumentul Holocaustului, construit concomitent cu lucrarea mea si care nu a avut niciun accident de finantare) si anume sa incheiem un act aditional prin care sa se prevada o suma care sa acopere vama, transportul de la Constanta la Arad si amplasarea monumentului, si anume 400.000 de lei. Din pacate, nici in acest moment si nici in viitorul apropiat starea sanatatii nu-mi permite si nici nu-mi va permite sa procur suma necesara pentru operatiunile inainte mentionate. Adaug si faptul ca suma pe care o propun pentru actul aditional este de zece ori mai mica decat suma pe care am cheltuit-o, din resurse proprii (vanzandu-mi casa, asa cum am amintit) pentru finalizarea monumentului, ambalarea si aducerea lui la Constanta", mai spune Florin Codre, precizand ca incheierea actului aditional pe care il sugereaza "nu iese din logica unei lucrari si a unei operatiuni de anvergura pe care a presupus-o Monumentul Marii Uniri".

Citeste si:
Ungaria, zguduită de 13 cutremur în mai puțin de 24 de ore
Ungaria, zguduită de 13...

"La momentul zero, costurile unui proiect de asemenea amploare (artistica si logistica) pot fi doar estimate, nu pot fi, in niciun caz, evaluate cu precizie", mai spune sculptorul, mentionand ca "toate problemele de finantare a monumentului au fost generate de efectele crizei financiare pe care o traversam inca din 2008".

Florin Codre a declarat, pentru MEDIAFAX, pe 13 august, ca, in anul 2007, la solicitarea primariei din Arad, Ministerul Culturii a organizat un concurs pentru realizarea Monumentului Marii Uniri.

"Am participat la concurs si l-am castigat. Am incheiat, in consecinta, la sfarsitul anului, un contract cu ministerul, prin care acesta se obliga sa ma plateasca pentru a incheia lucrarea, care ar fi trebuit dezvelita la Arad, la 1 decembrie 2011. Mi-am propus, de la inceput, sa realizez monumentul, cu o inaltime de 18 metri, din marmura alba cioplita. Lipsa de mana de lucru calificata din Romania, precum si lipsa materialelor necesare, in tara, m-au determinat sa decid sculptarea monumentului in China, la scurta vreme dupa ce incheiasem fazele preliminare de executie, in Romania", a declarat sculptorul.

Citeste si:
Ziua Cinematografelor. Lista sălilor de film care oferă reduceri la...
Ziua Cinematografelor. Lista...

Acesta a precizat ca, desi a terminat lucrarea la termen, "o lege stupida, care a facut o grava confuzie intre artisti si societatile comerciale, m-a obligat, retroactiv, sa platesc TVA pentru un contract incheiat in baza Legii privind drepturile de autor".

"Ca urmare a acestei noi legi nefiresti, m-am ales si cu conturile blocate. Este, fara indoiala, o incalcare grosolana a principiilor Legii drepturilor de autor, potrivit carora artistii nu pot fi tratati, in nici un caz, drept SRL-uri. Legea care m-a obligat la plata TVA mi-a adus grave prejudicii financiare, lasandu-ma fara bani pentru aducerea lucrarii in tara. Trec peste faptul ca, in tot acest timp, o parte dintre componentele lucrarii, aflate in atelierul din China, s-au degradat si a trebuit sa le refac", a mai spus acesta.

Pe de alta parte, acesta a mai precizat ca "toti ministrii care s-au perindat la conducerea Ministerului Culturii de la semnarea contractului pentru Monumentul Marii Uniri au simtit nevoia sa-si aduca si ei «contributia» la «bunul mers» al proiectului, impunandu-mi sa semnez acte aditionale".

Citeste si:
FOTO 15 sculpturi uimitoare care dau impresia că sunt cât se poate...
FOTO 15 sculpturi uimitoare...

Florin Codre a precizat ca aceste contracte aditionale prevedeau, "fara exceptie", un singur lucru, mai exact "amanarea termenelor de plata". "Astfel, din amanare in amanare, sumele pe care eram in drept sa le incasez deveneau tot mai mici, asta deoarece contractul fusese incheiat in lei, iar eu aveam de efectuat plati in valuta pentru executia lucrarii. Am calculat ca numai din diferenta de curs am pierdut cca 25 - 30% din suma initial prevazuta in contract", a mai precizat acesta.

De asemenea, Florin Codre a mentionat ca a aflat din presa ca, in contextul unui control al Curtii de Conturi, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ca "el nici nu crede ca monumentul exista, de-adevaratelea".

"Mi-a fost mie jena sa il sun atunci si sa il intreb pe onorabilul membru al Executivului Romaniei cum se face ca tot el mi-a semnat, in 2010, cu mare intarziere si dupa nenumarate si umilitoare demersuri facute de mine la cabinetul sau, acordarea ultimei transe de bani, fapt prin care se recunostea ca monumentul nu numai ca exista, dar este chiar finalizat si ca mai trebuie doar transportat din China la Arad. Mi-a fost jena, pentru ca mi-am adus aminte cat zel a depus acelasi personaj pentru ca, in anul 1999, sa fie reconstruit, la Arad, un monument ridicat de autoritatile maghiare, in anul 1890, in memoria celor 13 generali maghiari executati in 1849 de catre austrieci, si care monument a fost demolat in 1925, din dispozitia inteleptului Rege Ferdinand I Intregitorul. Acelasi Hunor Kelemen isi permite, azi, sa ma insulte si sa ma acuze ca as fi mintit statul roman", a mai declarat acesta.

Citeste si:
Kelemen: Nu alocam bani pentru transportul Monumentului Unirii la Arad
Kelemen Hunor: Nu alocam bani...

Ministerul Culturii a depus o plangere penala pe numele sculptorului Florin Codre, care a fost platit cu zece milioane de lei pentru realizarea Monumentului Marii Uniri care trebuia amplasat in Arad, dar lucrarea a fost abandonata in China, existand si un proces civil cu artistul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.