Printul Charles a declarat, intr-un mesaj transmis miercuri seara la lansarea partii a treia a documentarului "Wild Carpathia", ca Romania pierde 3 hectare de padure virgina pe ora, iar jumatate din acest fenomen se petrece in zone care ar trebui sa fie protejate.

Premiera de gala a celei de-a treia parti a seriei documentare "Wild Carpathia" a avut loc miercuri seara, la hotelul Pullman din Bucuresti. La eveniment au participat numeroase personalitati, intre care ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, ministrul Mediului, Rovana Plumb, si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, transmite MEDIAFAX.

In cadrul evenimentului, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, a spus ca este foarte bucuros sa fie alaturi de cei prezenti la manifestare pentru a sprijini acest proiect romano-britanic, "care are scopul sa protejeze si sa promoveze cel mai frumos peisaj de pe continentul Europei".

"Eu am calatorit mult in Romania, apreciez foarte mult cultura, biodiversitatea si patrimoniul Romaniei. Apreciez si faptul ca din ce in ce mai multi turisti din Marea Britanie au descoperit aceasta tara minunata", a spus ambasadorul Martin Harris, precizand ca are onoarea sa citeasca in cadrul evenimentului un mesaj al unuia dintre ei, "un turist care revine in Romania in fiecare an, care are o apreciere si o pasiune deosebita pentru Romania", respectiv printul Charles de Wales.

In mesajul transmis prin intermediul lui Martin Harris, printul Charles a spus ca ii face mare placere sa sprijine o cauza care este foarte aproape de sufletul sau.

"Unul din motivele pentru care intotdeauna mi-a facut mare placere sa revin in Romania este frumusetea naturala extraordinara a peisajelor sale si a padurilor salbatice virgine din Muntii Carpati", a spus printul Charles, precizand, insa, ca, din pacate, "toate acestea pot sa dispara cu rapiditate".

"In anumite zone deja este prea tarziu si situatia se inrautateste in fiecare zi. Se estimeaza ca Romania pierde 3 hectare de padure virgina pe ora. Iar jumatate din acest fenomen se petrece in zone care ar trebui sa fie protejate", a spus printul Charles.

El a precizat ca acest lucru este important, intrucat "Romania este unul dintre putinele locuri din Europa in care exista intinderi largi de astfel de tinuturi inca salbatice". "De fapt, Muntii Carpati din Romania cuprind cele mai vaste zone de padure virgina din Europa Centrala si de Est. Aceste paduri sunt o adevarata sarbatoare a biodiversitatii, exceptional de bogate atat ca fauna, cat si ca flora", a spus printul Charles, precizand ca aceste paduri gazduiesc cea mai mare populatie supravietuitoare de ursi bruni, lupi si lincsi din Europa, dar si o treime din toate speciile de plante europene.

Citeste si:
Ciolacu: Eu in afara partidului nu am dusmani
Ciolacu: Eu in afara...

"In plus, aceste paduri functioneaza drept coridoare pentru migratia multor specii (...) Asta face din Carpatii romanesti o comoara naturala nepretuita intr-un continent care de mult si-a pierdut astfel de comori salbatice. Ceea ce dumneavoastra inca aveti aici in Romania, a devenit de o raritate extrema. Foarte multe tari europene au putine sau nu le-au mai ramas deloc astfel de paduri. Spre exemplu, in trecutul nu foarte indepartat, aveam in Marea Britanie paduri magnifice, intinse, insa le-am defrisat, astfel incat in prezent au ramas doar cateva palcuri de copaci razleti si cea mai mare parte a faunei a disparut. Ceea ce s-a intamplat in Muntii Scotiei constituie un avertisment pentru ceea ce s-ar putea petrece cu Muntii Carpati daca nu-i protejati. Padurile infloritoare vor fi inlocuite cu peisaje mohorate, goale, pe care le vedem in scenele de incheiere ale celui mai recent film cu James Bond", a spus printul Charles.

Citeste si:
Orban, discutii cu demisionarii din Pro Romania: "Ei sunt mai de dreap
Orban, discutii cu...

Potrivit acestuia, cei mai multi europeni si chiar si multi dintre romani nu sunt constienti de bogatia unica pe care o au chiar alaturi de ei si nu stiu ca aceasta este pusa in pericol.

"Trebuie sa sensibilizam urgent oamenii, atat pe cei tineri, cat si pe cei batrani, si asta face si documentarul 'Wild Carpathia', pentru ca se refera la respectarea valorilor naturii si a modului in care tot ce este viu se interconecteaza (...) Avem datoria sa salvam ultimele zone neatinse ale Europei, cat inca mai putem s-o facem. De asemenea, ar trebui sa nu subestimam valoarea economica a acestor tinuturi salbatice", a mai spus printul Charles.

El a precizat ca Muntii Carpati au fost denumiti zona Yellowstone a Europei si au "un potential enorm pentru turismul durabil", care poate aduce venituri mari, insa numai daca acestia vor fi conservati.

Citeste si:
Curățenia de Paște în pădurea Lucianca - o inițiativă Sarantis...
Curățenia de Paște în pădurea...

"Padurile si peisajele Muntilor Carpati ajuta la definirea Romaniei si pierderea lor ar fi, dupa modesta mea opinie, o tragedie. Chiar si sintagma 'Transilvania, tara de dincolo de paduri' si-ar pierde sensul, ar deveni doar o trista ramasita a istoriei", a mai atras atentia printul Charles.

Pe de alta parte, in cadrul aceluiasi eveniment, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, a declarat ca "intr-adevar Muntii Carpati reprezinta o comoara, atat in ceea ce priveste natura, dar in special in privinta oamenilor din acea zona".

"Impreuna cu Ministerul Agriculturii, cu fundatia printului Charles, am reusit sa finalizam strategia pentru Muntii Carpati. Mi-am asumat responsabilitatea si voi actiona in continuare in asa fel incat tot ceea ce inseamna biodiversitate, bogatie naturala pe care ne-o ofera Muntii Carpati sa fie protejata", a spus Rovana Plumb.

Citeste si:
Prințul Charles condamnă agresiunile Rusiei asupra Ucrainei
Prințul Charles condamnă...

Ea a precizat ca, "din cele 322.000 de hectare de paduri virgine din ecoregiunea carpatica, 210.000 sunt in Romania".

"De aceea, Romania este prima tara din ecoregiunea carpatica si din Uniunea Europeana care a reglementat modul de protejare a padurilor virgine si cvasivirgine. Ca ministru al Mediului, am semnat ordinul prin care se protejeaza padurile virgine si cvasivirgine din Romania. Urmeaza sa finalizam cartarea si catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania, precum si metodele prin care vom putea sa acordam masuri compensatorii pentru proprietarii padurilor", a mai spus Rovana Plumb.

Ea a mai afirmat ca turismul ecologic este "o directie strategica" a institutiei pe care o conduce.

Totodata, Rovana Plumb a precizat ca este foarte mandra sa lucreze impreuna cu staff-ul si cu fundatia printului Charles. "Am fost de curand la Viscri, acolo unde Alteta Sa Regala Printul Charles de Wales a finalizat un proiect pentru o statie de epurare naturala si as vrea sa ii transmiteti ca ne-am luat angajamentul ca sa reproducem proiectul in mediul rural din Romania si lucram in parteneriat pentru ca acesta sa fie realizat", a mai spus Plumb.

Partea a treia a seriei documentare "Wild Carpathia", intitulata "Wild Forever" si produsa de compania britanica Almond Films, va fi difuzata la nivel mondial incepand de luna viitoare. In Romania, "Wild Carpathia - Wild Forever", care include un interviu cu printul Charles, va fi difuzata pe Travel Channel pe 8 noiembrie, de la ora 21.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.