Presedintele PSD, Liviu Dragnea, solicita Guvernului Ciolos sa dea explicatii cu privire la modul in care a fost pregatita si desfasurata campania de achizitie a sculpturii lui Brancusi ”Cumintenia Pamantului”.

Dragnea precizeaza, intr-un comunicat, ca a aflat cu surprindere de reactia premierului Dacian Ciolos cu privire la ”Cumintenia Pamantului”.

”Premierul Ciolos le-a cerut sa demisioneze ministrilor care vor sa se alature unui partid politic si sa participe la campania electorala. Constat ca tocmai domnia-sa este cel care apare pe toate afisele PNL, continua sa se implice in campanie pentru a sustine acest partid, dar cu toate acestea ramane premier. Avem imaginea unui guvern cu zero rezultate si cu zero integritate”, adauga liderul PSD.

El subliniaza ca solicita ferm Guvernului Ciolos sa dea explicatii cu privire la modul in care a fost pregatita si desfasurata campania de achizitie a sculpturii lui Brancusi, mentionand ca ”cei 100.000 de donatori care au fost trasi pe sfoara si toti romanii au dreptul sa afle raspunsuri din partea Guvernului”.

Liviu Dragnea adreseaza zece intrebari pe acest subiect ”Guvernului ZERO”

Dragnea spune ca, atat timp cat mai este in functie, acest guvern are datoria de a informa publicul si a oferi raspunsuri complete, nu atacuri politice specifice unei campanii negative.

Liderul PSD intreaba care a fost mandatul Comisiei de negociere, condusa de ministrul Culturii, cine sunt expertii care au stabilit valoarea sculpturii la 11 milioane de euro, dupa ce expertizele anterioare au indicat o valoare de cel mult cinci milioane de euro si pe ce s-a bazat aceasta expertiza, cine a facut parte din comisia de negociere care a acceptat acest pret, cine l-a autorizat pe ministrul Culturii sa accepte pretul de 11 milioane de euro si daca aprobarea a fost data intr-o sedinta de guvern, scrie News.ro.

Dragnea vrea sa mai stie de ce s-a retras din procesul de negocieri operatorul economic, respectiv casa de licitatii, permitand negocierea direct intre proprietari si ministru, lucru interzis de lege, care este temeiul legal pentru prelungirea termenului de plata pana la data de 20 decembrie 2016 si care sunt prevederile ce modifica art. 4 alin. (4) din OUG nr. 10/2016, potrivit caruia in situatia in care, din orice motiv, pana la data de 31 octombrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii „Cumintenia Pamantului”, sumele colectate prin subscriptie publica se restituie donatorilor.

Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

Celelalte intrebari ale presedintelui PSD sunt: care este continutul procesului-verbal incheiat cu proprietarii sculpturii, proces-verbal a carui existenta a fost confirmata de purtatorul de cuvant al Guvernului; in cazul in care exista un mecanism legal prin care banii stransi acum prin subscriptie publica se vor inapoia donatorilor, care vor fi costurile si cum vor fi finantate, iar in cazul in care nu vor fi inapoiati, care este statutul lor legal, cum vor fi administrati, de catre cine, cu ce costuri; cine l-a autorizat pe ministrul Vlad Alexandrescu sa declare ca, in cazul in care nu se vor strange cele sase milioane de euro prin subscriptie publica, statul va renunta la dreptul de preemptiune si in baza carei prevederi legale a facut si premierul o declaratie asemanatoare; de ce evita Guvernul sa le raspunda romanilor care, cu buna credinta, au raspuns apelului si au donat bani, iar acum se fac glume pe seama lor si sunt numiti ”Pagubitii Brancusi”.

Citeste si:
Cum te poate ajuta o campanie de advertoriale SEO?
Cum te poate ajuta o campanie...

”Credeti ca, dupa acest fiasco, va mai avea cineva incredere sa participe la o asemenea subscriptie publica?”, mai intreaba Liviu Dragnea.

Mesajul premierului Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos i-a transmis pe Facebook presedintelui PSD, Liviu Dragnea, sa nu aiba nicio grija, pentru ca procesul de achizitie a sculpturii ”Cumintenia pamantului” decurge firesc, conform legii, pentru ca acest guvern nu stie sa faca lucrurile altfel si nici nu vrea sa invete de la PSD. Ciolos ii mai transmite lui Dragnea ca ”postacii” de la Guvern lucreaza.

Sambata seara, liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat la RTV ca are informatii, inca neconfirmate, ca procurorii au ridicat deja documente de la Ministerul Culturii legate de achizitionarea lucrarii lui Brancusi "Cumintenia Pamantului". In replica, ministrul Culturii Corina Suteu spune ca inca nu au fost ridicate acte de la minister, insa "probabil" procurorii vor veni ca urmare a sesizarii pe acest subiect.

Citeste si:
Proiect de HG: Sumele donate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.