Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI si CE in actuala misiune de evaluare, cele doua institutii cerand cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia, a anuntat premierul Victor Ponta.

El a precizat ca, in aceste conditii, nu va fi semnata o scrisoare de conditie si ca discutiile pe aceste doua puncte de divergenta vor continua in aprilie, acordul ramanand insa in vigoare.

Fondul Monetar International si Comisia Europeana au cerut ca liberalizarea pretului la gaze sa fie aplicata din luna aprilie pentru populatie si centrale de energie termica (CET-uri), cu o crestere a pretului la gaze catalogata drept "abrupta" de catre seful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh, scrie MEDIAFAX.

Executivul a respins aceasta solicitare, considerand-o nesustenabila, cu argumentul ca populatia si CET-urile nu pot suporta o astfel de crestere din aprilie, iar astfel s-ar acumula noi datorii. "Liberalizarea inseamna cresterea pretului la gaze, ca sa vorbim pe intelesul tuturor. Pana in aprilie, vom veni cu o propunere de calendar sustenabil, realist, care sa tina cont de ce este cu adevarat, nu de calcule pe hartie care sunt mecanice si de multe ori in realitate produc efecte negative", a spus Ponta.

Conform calendarului convenit anterior cu FMI si Comisia Europeana, pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit sa creasca de la 53,3 lei MW/h, in iulie 2014, la 54,6 lei in octombrie 2014, la 56,1 lei in ianuarie 2015, la 58,9 lei in aprilie 2015 si la 62 lei in iulie 2015. Cresterea pretului a fost insa amanata de Guvern, care doreste prelungirea calendarului de eliminare a preturilor reglementate cu trei ani, pana la 30 iunie 2021.

In privinta companiilor energetice Hunedoara si Oltenia, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana au cerut restructurarea "masiva si radicala" a acestora, Guvernul fiind insa de parere ca o astfel de restructurare nu ar salva industria producatoare de energie pe baza de carbune si locurile de munca, ci, dimpotriva, ar diminua semnificativ importanta acestui sector in cativa ani in Romania.

"Sper sa ne intelegem, dar in interesul Romaniei. Suntem de acord cu masuri de eficientizare, dar nu vom accepta masuri sa duca la disparitia acestui acest sector esential pentru siguranta noastra energetica si dezvoltarea economico-sociala unor regiuni, Hunedoara, Gorjul in special, dar si tot ce tine adiacent"
, a afirmat Ponta.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

El a precizat ca este nevoie de sprijin politic, inclusiv din partea opozitiei, pentru aceasta abordare, dar si de un management mai performant si intelegere din partea sindicatelor celor doua companii energetice, sindicate care ar trebui sa nu mai insiste pentru majorari salariale in actualul context financiar al companiilor.

"Oricum acordul nostru cu FMI inceteaza in septembrie. Important este ca, in septembrie, sa vedem exact cat am realizat din ceea ce ne-am propus. In aprilie si, dupa aceea, in iunie, cand este ultima vizita, tragem linie si vedem cate lucruri am realizat. Cele mai multe le-am realizat. Ca sa semnam azi o scrisoare, trebuia sa fim de acord sa crestem pretul gazului de la 53 la 62 si sa bagam Hundoara si Oltenia in restructurare, ca sa ma exprim politicos. Nu credem ca e bine pentru Romania sa facem chestia asta, motiv pentru care nu am semnat scrisoarea, dar acordul este in vigoare. Sper, ca si in trecut, sa se dovedeasca ca am avut noi dreptate"
, a conchis Ponta, precizand din nou ca acordul Romaniei cu FMI, BM si CE nu este rupt si ca situatia "nu este foarte rea", fiind vorba doar de doua puncte cu abordari diferite.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Complexul Energetic Oltenia produce 95% din lignitul Romaniei si asigura pana la 30% din consumul intern de energie elctrica. Compania are aproape 19.000 de angajati. Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariati, care activeaza in cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) si a doua termocentrale care au acoperit in 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel national.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.