Traian Basescu ar trebui sa demisioneze pentru a apara ideea independentei justitiei in cazul fratelui sau, Mircea Basescu, si al familiei Bercea Mondial, a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca poate fi luata in calcul si suspendarea lui Basescu daca s-a implicat in acest caz.

"Este momentul in care insusi presedintele trebuie sa sprijine prestigiul si independenta justitiei si sa renunte la functia din care orice roman poate sa creada ca, intr-un fel sau altul, influenteaza aflarea adevarului si sanctionarea celor vinovati. Independenta si prestigiul justitiei trebuie sa fie aparate de presedintele tarii chiar si prin acest sacrificiu personal, si anume de a spune OK, renunt la functia mea ca sa nu spuna cineva ca de aia nu e anchetat fratele meu intr-o situatie in care oameni care au facut mult mai putin decat Mircea Basescu sunt acum in fata legii", a spus Ponta.

Intrebat daca este luata in calcul suspendarea lui Basescu in cazul in care acesta nu va demisiona, Ponta a raspuns: "Daca presedintele a facut ceva, sigur ca luam in calcul o suspendare. Eu, din ce am vazut, nu a facut el ceva".

”Cred ca presedintele Romaniei si nu doar al Romaniei, ci orice presedinte dintr-o tara europeana, in fata unei asemenea situatii, tocmai pentru a nu arunca o umbra de indoiala asupra activitatii Justitei, ar trebui sa demisioneze imediat”, a spus Ponta.

El a aratat ca demisia sefului statului s-ar mpune pentru ca nimeni sa nu poata sa considere ca din pozita pe care o ocupa - fiind persoana care a numit in functie seful DNA, procurorul general si ceilalti magistrati - poate sa influenteze desfasurarea normala a anchetei. Ponta a spus ca e vorba de un caz foarte clar, care nu il acuza direct pe presedintele Bsaescu, dar il acuza direct, in mod clar, cu probe, si nu cu stenograme prin presa, pe fratele presedintelui.

”Din acest punct de vedere, orice presedinte european cu siguranta ar demisiona. Va dau cazul presedintelui Germaniei, care a demisonat din functie pentru un lucru mult mai putin grav si care de altfel a si fost achitat de Justitie dupa aceea”, a spus Ponta.

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

El a aratat ca decizia demisiei ar fi cea mai buna pentru ideea de Justisie, pentru credibilitatea Justitiei in fata romanilor, pentru increderea ca nimeni nu e mai presus de aplicarea legii.

”Acum e momentul in care el insusi (Traian Basescu - n.r.) trebuie sa sprijine prestigiul si independenta Justitiei si sa renunte la functia din care orice roman poate sa creada ca intr-un fel sau altul influenteaza aflarea adevarului si sanctionarea celor vinovati”, a spus Ponta.

El a mai spus ca nu a vazut o implicare directa a presedintelui Basescu in cazul in speta.

”Dar am vazut un caz foarte clar de trafic de influenta realizat de catre fratele presedintelui, de catre domnul Mircea Basescu, un caz care, daca ar fi implicat o alta persoana, acea persoana era arestata de mult. Eu nu sugerez vreo actiune a Justitiei, nici vorba. Sugerez sau spun direct un singur lucru: ca este un moment in care institutiile statului, institutiile de Justitie pot intr-adevar sa dea marele examen al independentei”, a mai spus Ponta. El a aratat ca una este sa anchetezi oameni politici din partide care nu-i plac presedintelui Basescu si alta sa aplici legea atunci cand vine vorba totusi de fratele presedintelui.

Citeste si:
Ponta, atac la adresa Guvernului: Omorâţi economia și pe românii...
Ponta, atac la adresa...

”Este un moment extraordinar de important, un test pentru independenta reala a Justitiei din Romania si eu am incredere ca il va trece”, a mai spus Ponta.

Mircea Basescu spune ca presedintele Traian Basescu nu are "niciun fel de legatura" cu relatia sa cu membrii familiei Anghel si ca inregistrarile audio-video difuzate de Antena 3 sunt scoase din context, iar acestea sustin starea de fapt prezentata de el in cuprinsul plangerii penale pentru santaj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.