DNA a cerut instantei supreme pedepse cu inchisoarea pentru primarul din Arad, Gheorghe Falca, si pentru celelalte trei persoane judecate alaturi de el in dosarul de coruptie privind o tranzactie imobiliara suspecta facuta in anul 2005, sentinta definitiva urmand sa fie pronuntata in 17 iunie.

Instanta suprema a judecat marti recursul procurorilor anticoruptie impotriva deciziei de achitare a primarului din Arad, Gheorghe Falca, acuzat de luare de mita si abuz in serviciu.

Potrivit MEDIAFAX, in acest dosar, Tribunalul Alba a dispus in 22 mai 2012 achitarea lui Gheorghe Falca pentru luare de mita si abuz in serviciu, decizia fiind mentinuta in 28 ianuarie 2013 de magistratii Curtii de Apel Alba-Iulia, care au respins recursul procurorilor anticoruptie. Decizia a fost contestata la instanta suprema.

Procurorul DNA prezent marti la sedinta de judecata a cerut aplicarea unor pedepse cu inchisoarea atat pentru primarul Gheorghe Falca, cat pentru ceilalti trei inculpati judecati alaturi de el. Acesta a sustinut ca probele aflate la dosar dovedesc pe deplin vinovatia edilului, dar si a celorlalti trei inculpati, iar faptele comise sunt grave pentru ca a fost implicata autoritatea locala si functia pe care o detinea Falca.

Magistratul a aratat ca instantele inferioare au dispus in mod gresit achitarea edilului si a complicilor sai, cerand judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa dispuna condamnarea la inchisoare cu executare pentru cei patru, fara a mentiona cuantumul de pedeapsa pentru fiecare.

Instanta suprema a ramas in pronuntare in acest caz, urmand sa dea o decizie definitiva in 17 iunie.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in 2007, pentru fapte de coruptie privind o tranzactie imobiliara suspecta facuta in anul 2005.

Alaturi de Gheorghe Falca au mai fost trimisi in judecata Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, Radu Gavril Vasil, director al aceleiasi firme, si Florica Mioara Popa, sef Serviciu administrare patrimoniu in cadrul Primariei Arad.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Anchetatorii au stabilit ca, in cursul lunii martie 2005, in calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falca, ar fi primit de la Francisc Demeter si de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decat apartamentul dat la schimb. Aceasta tranzactie s-ar fi efectuat pentru ca, in schimb, primarul Falca sa-i favorizeze pe cei doi presupusi mituitori in obtinerea, la un pret subevaluat, a unui teren apartinand Consiliului Local Arad, situat in centrul orasului.

Potrivit procurorilor anticoruptie, Gheorghe Falca ar fi primit de la cei doi o casa cu o suprafata de 242 metri patrati in centrul Aradului, dandu-le in schimb un apartament la bloc cu trei camere, proprietate personala, cu o suprafata de 90 de metri patrati. Anchetatorii au stabilit ca diferenta valorica dintre cele doua imobile este de 111.550 de euro. Dupa trei saptamani, cei doi au vandut apartamentul dobandit cu suma de 80.000 de euro.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Ulterior, Falca ar fi facut demersuri pentru ca Francisc Demeter si Radu Vasil sa dobandeasca un teren cu suprafata de 52.434 de metri patrati, situat in zona centrala a municipiului Arad si pe care fusese amplasata fosta fabrica SC Zahar SA Arad.

Potrivit DNA, in acest scop Gheorghe Falca ar fi constituit o comisie de negociere, special pentru atribuirea acestui teren si s-ar fi numit presedinte al comisiei, din care facea parte si Florica Popa. Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilita la 838.944 de euro, suma cu care SC Elecon Plus SRL a cumparat terenul de la Consiliul Local Arad.

Dupa numai o zi de la incheierea tranzactiei, cumparatorii ar fi vandut terenul la un pret de 2.936.304 de euro unei alte societati comerciale, rezultand o diferenta in plus de 2.097.360 de euro fata de suma platita pentru acelasi teren. Anchetatorii au stabilit ca suma reprezinta prejudiciul suferit de Consiliul Local Arad si, totodata, avantaj patrimonial obtinut de reprezentantii SC Elecon Plus SRL.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Falca a fost deferit justitiei pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave. Francisc Demeter si Radu Vasil au fost judecati pentru dare de mita si complicitate la abuz in serviciu, iar Florica Popa, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Procesul a fost stramutat de la Arad la Alba, in urma unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.