Peste 300.000 de acuzatii de hartuire si agresiuni sexuale au fost publicate pe Twitter in Franta cu #balancetonporc sau #squealonyourpig in ultima saptamana, potrivit Reuters. Catherine Deneuve a declarat intr-un interviu acordat The Huffington Post ca denuntarile publice facute prin intermediul social media sunt "nedemne" pentru femei, si se intreaba daca asta schimba ceva.

Scandalul "Weinstein" forteaza o regandire a atitudinii fata de hartuirea sexuala in Franta, o tara care isi pretuieste imaginea de sine ca taram al seductiei si romantismului, a spus intr-un interviu ministrul Marlene Schiappa, responsabila de problema violentei impotriva femeilor.

Producatorul de film Harvey Weinstein a fost acuzat de numeorase femei de hartuire si agresiune sexuala in incidente care au avut loc in anii 1980, inclusiv trei care spun ca au fost violate. Weinstein neaga ca ar fi intretinut relatii non-consensuale cu cineva.

Numarul mare de acuzatii publicate pe Twitter, peste 300.000 intr-o saptamana, deschide din nou in Franta dezbaterea pe tema agresiunii sexuale, a spus ministrul francez intr-un interviu acordat Reuters. "Ne aflam intr-un punct de cotitura, odata cu afacerea Weinstein", a spus ministrul Marlene Schiappa.

Franta a dezbatut adesea problema hartuirii sexuale in ultimii 10 ani

In urma cu sase ani, un scandal sexual care l-a obligat pe ministrul de Finante Dominique Strauss-Kahn sa demisioneze din fruntea Fondului Monetar International, a provocat o dezbatere privind abuzul sexual nedeclarat sau nedetectat la cele mai inalte niveluri ale puterii, scrie News.ro.

Deputatul Christophe Arend, din partidul republican al lui Macron En Marche (LREM), a fost acuzat de fosta asistenta si manager de campanie de hartuire sexuala, potrivit Franceinfo. Partidul a transmis intr-un comunicat ca Arend beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana cand se dovedeste contrariul si ca acesta a inaintat o plangere de "denunt calomnios" impotriva celei care il acuza.

"Cand vine vorba despre politicieni, majoritatea da vina doar pe politicieni in loc sa vada ca este o problema mult mai extinsa"
, a spus blogger-ul devenit ministru la 34 de ani in guvernul Emmanuel Macron. "Dar cand este vorba de cinema (aceasta problema) are un impact mai mare pentru ca oamenii se identifica cu actorii si actritele", a adaugat Schiappa, descriind valul de marturii in social media ca "eliberare".

Citeste si:
George Buhnici a dat-o din nou în bară. Mesajul controversat pe...
George Buhnici a dat-o din...

Scandalul "Weinstein” a inceput pe 5 octombrie, dupa ce The New York Times si The New Yorker au publicat articole in care mai multe femei il acuzau pe producator de hartuire sexuala. Intre ele, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow si Angelina Jolie, Cara Delevingne, fotomodele si angajate ale lui Harvey Weinstein. In plus, alte femei, intre care se numara Rose McGowan, il acuza de viol.

In timp ce majoritatea celebritatilor care fac parte din cea de-a saptea arta l-au condamnat pe producatorul hollywoodian, actrita franceza Catherine Deneuve a preferat sa nu vorbeasca despre subiect, adaugand ca gaseste "teribile" denuntarile publice.

"Nu stiu nimic. Harvey Weinstein a lucrat bine timp de 15 ani fara ca... Deci, nu stiu, poate ca vor iesi la iveala", a spus actrita, care nu a vrut sa marturiseasca daca a trait asa ceva. "Nu am spus asta niciodata. Dar nu voi spune nimic despre subiect".

Citeste si:
Ilinca Vandici, despre marea finală „Bravo, ai stil!”. Producătorii...
Ilinca Vandici, despre marea...

Intr-un interviu acordat pentru The Huffington Post, actrita premiata cu doua statuete César, a reactionat cu privire la aceasta mobilizare fara precedent si de care ea se indoieste. "Gasesc asta teribil. Este interesant sa vorbesti despre asta in acest fel? Asta usureaza? Aduce asta ceva? Va regla problema in vreun fel?", s-a intrebat Deneuve. Potrivit actritei, declaratiile facute prin intermediul acestei miscari sunt nedemne pentru femeile victime ale agresiunilor sexuale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.