Senatul american si Camera Reprezentatilor au cerut oficial companiilor IT Google, Facebook si Twitter sa depuna marturie in cadrul anchetelor privind posibila influenta rusa in alegerile prezidentiale din 2016. 

Reprezentantii acestor grupuri sunt asteptati de Comisia pentru informatii a Senatului pe 1 noiembrie, pentru o audiere publica.

Alesii incearca sa stabileasca daca aceste retele ar fi putut fi folosite de Rusia pentru a influenta alegerile prezidentiale de anul trecut, castigate de Donald Trump.

Comisia pentru informatii a Camerei Reprezentantilor, care ancheteaza de asemenea posibila influenta rusa, a anuntat de asemenea ca vrea ca reprezentanti ai acestor companii sa depuna marturie.

Intre timp, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a respins comentariile lui Donald Trump, potrivit caruia reteaua de socializare a fost folosita impotriva sa.

Presedintele american a acuzat platforma ca este “anti-Trump”. El a formulat critici similare la adresa New York Times si Washington Post.

Zuckerberg a subliniat, intr-un mesaj publicat pe Facebook, ca se straduieste sa consturiasca o “platforma pentru toate ideile”. El a insistat ca, exceptand “anunturile problematice”, impactul Facebook merge de la a “a le oferi oamenilor o voce, la a le permite candidatilor sa comunice direct, la a ajuta milioane de oameni sa voteze”.

Potrivit lui, campaniile candidatilor au “cheltuit sute de milioane facand publicitate online”, adica “de 1.000 de ori mai mult decat orice anunturi problematice pe care le-am gasit”, informeaza News.ro.

Zuckerberg si-a exprimat regretful pentru ca a spus, in ziua in care a fost ales Trump, ca este o “nebunie” sa spui ca dezinformarea de pe Facebook a schimbat rezultatul alegerilor, pentru ca a sunat ca si cum ar fi minimalizat situatia.

El a promis ca Facebook va “continua sa construiasca o comunitate pentru toata lumea” – si sa “apere impotriva statelor natiuni care incearca sa raspandeasca dezinformari si sa submineze alegeri”.

Postarea a atras 65.000 de like-uri in numai doua ore.

Facebook a acceptat saptamana trecuta, in urma unor presiuni, sa furnizeze Congresului continutul mesajelor cu caracter politic, finantate de interese ruse prin cumpararea de publicitate pe platforma online.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu a fost victima hackerilor. Și-a pierdut conturile...
Cătălin Moroșanu a fost...

Potrivit presei americane, aceste mesaje urmareau sa creeze tensiuni politice in diverse domenii, pentru a submina credibilitatea democratei Hillary Clinton, care conducea in sondaje. Kremlinul neaga orice implicare in alegeri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.