Presedintele american Donald Trump a exclus marti orice retragere a Statelor Unite din Afganistan, deschizand astfel calea trimiterii unor militari suplimentari, si a exercitat presiuni asupra Pakistanului, acuzat ca este o vizuina a ”agentilor haosului”.

Intr-un discurs pe un ton solemn, de aproximativ 20 de minute, Trump nu a prezentat vreun numar in legatura cu nivelul acestor trupe sau vreun calendar al desfasurarii lor, apreciind ca ar fi ”contraproductiv”.

Insa el si-a subliniat convingerea ca o retragere din Afganistan va crea un gol de care ar profita ”teroristii”, atat din Al-Qaida, cat si din Statul Islamic.

La 16 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, care au determinat Statle Unite sa lanseze o vasta operatiune cu scopul de a inlatura regimul taliban aflat la putere la Kabul atunci, fragilul edificiu democratic afgan este amenintat de o insurectie destabilizatoare.

Un lucru rar - Donald Trump a recunoscut in mod deschis ca s-a razgandit in acest dosar spinos. ”Instinctul meu initial era sa ne retragem (...), insa deciziile sunt foarte diferite atunci cand esti in Biroul Oval”, a subliniat el din capul locului, intr-o alocutiune foarte asteptata, de la baza Fort Myer, la sud-vest de Washington, informeaza News.ro.

Inainte sa ajunga la Casa Alba, Donald Trump si-a exprimat in mai multe randuri preferinta fata de o retragere din aceasta tara. ”Parasim Afganistanul”, scria el in ianuarie 2013. ”Trupele noastre sunt ucise de un Afganistan pe care-l antrenam si irosim miliarde acolo. Absurd! Trebuie sa reconstruim SUA”.

Un oficial american de rang inalt a subliniat ca Trump a dat unda verde Pentagonului in vederea unei desfasurari a pana la 3.900 de militari suplimentari.

Aceasta crestere nu este spectaculoasa - Statele Unite aveau 100.000 de militari in Afganistan in urma cu sapte ani, insa ea reprezinta o inversare a tendintei din ultimii ani.

Secretarul american al Apararii, Jim Mattis, a anuntat imediat ca se va consulta cu secretarul general al NATO si aliatii, subliniind ca mai multi dintre ei s-au angajat, de asemenea, sa-si suplimenteze trupele.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Aproximativ 8.400 de militari americani se afla, in prezent, in Afganistan, in cadrul unei forte internationale care numara in total 13.500 de oameni si care serveste esential la consilierea fortelor Apararii afgane.

FARA ”CEC IN ALB”

Revenind asupra celui mai lung razboi din istoria Statelor Unite, Trump a lansat un avertisment dur Islamabadului, acuzat ca le serveste talibanilor, de facto, ca baza in spatele frontului.

”Pakistanul are multe de castigat din colaborarea cu eforturile noastre in Afganistan. El are multe de pierdut continuand sa adaposteasca teroristi. Asta trebuie sa se schimbe si se va schimba imediat!”, a declarat presedintele american.

Armata pakistaneza, constienta de faptul ca Washingtonul ar putea sa inaspreasca tonul din nou, a preintampinat acest lucru. Cu cateva ore inainte de discurs, ea a subliniat ca Pakistanul nu va mai adaposti ”vreo structura organizata a vreunei grupari teroriste”.

Citeste si:
Liviu Puștiu, alături de Jador după ce și-a anunțat retragerea din...
Liviu Puștiu, alături de...

Luna trecuta, Departamentul american al Apararii, a suspendat ajutoare militare in valoare de 50 de milioane de dolari, apreciind ca Islamabadul nu face suficient impotriva retelei Haqqani, aliata talibanilor afgani. Aceasta retea, de la frontiera pakistanezo-afgana, a fost mult timp considerata ca legata de serviciile secrete pakistaneze ISI.

Insa al 45-lea presedinte al Statelor Unite a lansat de asemenea un avertisment regimului de la Kabul.

”Angajamentul nostru nu este nelimitat, sustinerea noastra nu este un cec in alb”, a subliniat el.

”Americanii vor reforme adevarate si rezultate adevarate”, a lansat el in acest discurs care i-a oferit ocazia sa adopte o pozitie mai prezidentiala, dupa doua saptamani haotice care i-au patat in mod considerabil imaginea.

POSIBIL DIALOG CU TALIBANI

Donald Trump a lasat de altfel usa deschisa unui dialog cu anumiti rebeli: ”la un moment dat, dupa un efort militar eficient, poate ca va fi posibil sa existe o solutie politica incluzand o parte a talibanilor din Afganistan. Dar nimeni nu stie daca sau cand se va intampla acest lucru”, a adaugat el.
Citeste si:
Ministrul de externe al Republicii Islamice Pakistan, Makhdoom...
Ministrul de externe al...

Secretarul sau de Stat, Rex Tillerson, a precizat. la putin timp dupa aceea, ca Statele Unite sunt pregatite sa sustina negocieri de pace intre Guvernul afgan si talibani, ”fara conditii prealabile”.

Senatorul republican John McCain a salutat ”un mare pas in directia buna”.

Nancy Pelosi, sefa democratilor in Camera Reprezentantilor, a denuntat un discurs mult prea vag, in opinia sa. Trump ”a anuntat angajamentul fara limite a vietilor americane, fara vreo socoteala fata de poporul american”, a deplans ea.

Acesta este primul anunt prezidential de la plecarea, vineri, a lui Steve Bannon, un consilier strategic foarte controversat. Bannon, sustinatorul ”Americii mai intai”, se opunea unei noi mobilizari militare in regiune.

Aproximativ 2.400 de militari americani au fost ucisi in Afganistan din 2011 incoace, iar peste 20.000 au fost raniti. In 16 ani, Statele Unite au alocat ajutoare in vederea reconstructiei acestei tari in valoare de peste 110 miliarde de dolari.

Citeste si:
Talibanii îndeamnă la pace după masacrul din Afganistan. Gruparea...
Talibanii îndeamnă la pace...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.