Gulen a transis autoritatilor americane, intr-un editorial publicat marti de editia electronica a The New York Times, sa reziste "tentatiei de a-i da lui Erdogan tot ce vrea", referindu-se in special la solicitarea presedintelui turc privind extradarea sa, relateaza AFP.

Autoexilat in SUA din anul 1999, clericul musulman Fethullah Gulen este acuzat de presedintele Recep Tayyip Erdogan ca se afla in spatele tentativei de lovitura militara de stat din 15 iulie. Prin urmare, autoritatile de la Ankara au anuntat ca vor cere oficial Washingtonului sa-l extradeze pentru a fi judecat in Turcia, precizeaza Ziare.com

In editorialul publicat marti, Gulen respinge din nou aceste acuzatii, condamna lovitura de stat esuata si sustine ca s-a impotrivit mereu violentei. In opinia sa, Erdogan "supune Statele Unite unui santaj cu amenintarea reducerii sprijinului pentru coalitia impotriva gruparii Statul Islamic".

"Obiectivul sau (al lui Erdogan - n.red.): sa obtina extradarea mea, in pofida lipsei dovezilor credibile si fara nicio perspectiva a unui proces echitabil", continua clericul in varsta de 75 de ani.

El mai scrie ca "guvernul Erdogan evolueaza catre dictatura", iar pentru a prezerva pacea si democratia in Orientul Mijlociu, "Statele Unite nu trebuie sa cedeze in fata unui autocrat ce incearca sa profite de o tentativa de puci pentru a da propria lovitura de stat cu incetinitorul".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.