Ungaria a decis pregatirea de planuri pentru construirea unui gard metalic pe un segment al frontierei cu Romania, in contextul in care imigrantii s-ar putea infiltra pe la capatul barierei construite la granita ungaro-sarba, afirma ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

"Masura este necesara pentru ca traficantii de persoane care tranziteaza Serbia isi schimba rutele, existand probabilitatea sa se indrepte spre Romania", a explicat seful diplomatiei ungare, citat de MTI.

"Gardul ar urma sa inceapa de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/Romania si sa continue pe o distanta rezonabila daca presiunea migratiei se muta spre Romania", a explicat Szijjarto.

La sfarsitul lunii august, presa relata ca imigrantii extracomunitari care tranziteaza teritoriul sarb in drumul spre Uniunea Europeana incearcau sa ocoleasca gardul construit de autoritatile ungare prin capatul estic al acestuia, la frontiera comuna dintre Serbia, Ungaria si Romania. Zeci de imigranti fusesera observati la capatul estic al gardului metalic pe care Ungaria il construieste de-a lungul intregii frontiere cu Serbia. Gardul incepe in zona localitatii ungare Kübekháza, situata la frontiera cu Romania si cu Serbia. Presa considera ca Ungaria nu poate construi gard si pe frontiera cu Romania, dat fiind ca masura ar intra in contradictie cu reglementarile Uniunii Europene, scrie MEDIAFAX.

In acest context, imigrantii extracomunitari au descoperit ca pot ocoli gardul prin zona localitatilor Majdan/Rade (Serbia) - Beba Veche (Timis, Romania) - Kübekháza (Ungaria). "Ungaria se inchide intr-un ghetou", acuza Róbert Molnár, primarul localitatii ungare Kübekháza, citat de site-ul de stiri italian IlPiccolo.it, care a realizat un reportaj in zona. "Prin construirea acestui gard, Ungaria transmite intregii lumi: nu ne interesati, nu suntem curiosi", afirma primarul neafiliat niciunui partid politic.

Guvernul Ungariei a alocat 22,2 miliarde de forinti (71,8 milioane de euro) pentru construirea unui controversat gard metalic la frontiera cu Serbia, pe o distanta de 175 de kilometri, si pentru centre speciale necesare cazarii imigrantilor. Initiativa gardului este criticata de Uniunea Europeana si de Serbia. In cursul anului 2015, in Ungaria au patruns peste 200.000 de imigranti extracomunitari.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.