Un avion de tip Airbus A320-200 apartinand companiei malaysiene low-cost AirAsia cu 162 de persoane la bord, inclusiv straini, a disparut duminica intre Indonezia si Singapore, au anuntat autoritatile locale si compania, cea de a treia drama de acest tip care afecteaza Malaysia anul acesta, relateaza AFP.

Controlul aerian a pierdut contactul cu avionul dupa aproximativ o ora de la decolarea de pe Aeroportul International Juanda de la Surabaya, in estul Insulei Java, la ora locala 5.20 (0.20, ora Romaniei). Avionul urma sa aterizeze la Singapore la ora locala 8.30 (2.30, ora Romaniei). Cu putin inainte de disparitia avionului, pilotul a cerut controlului aerian de la Jakarta sa autorizeze o deviere de la planul de zbor, luand altitudine, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Pilotii au cerut sa "devieze din cauza (conditiilor) meteo" nefavorabile, a anuntat compania intr-un mesaj postat pe contul de Facebook. "Comunicarea cu avionul a fost pierduta in timp ce acesta se afla sub controlul Autoritatilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)", a adaugat AirAsia. La bordul avionului se aflau 156 de indonezieni, trei sud-coreeni, un francez, un malaysian si un cetatean al Singapore, potrivit aceleiasi surse. Este vorba despre 138 de pasageri adulti, 16 copii si un sugar.

Fortele aeriene indoneziene au anuntat ca au trimis doua avioane sa efectueze cautari intr-o regiune la est de Java, la sud-est de Pangkalan Bun, in provincia Kalimantan. "Sunt nori, iar regiunea este inconjurata de mare. Inca ne aflam pe drum, deci nu vom avansa vreo ipoteza despre ceea ce s-a intamplat cu avionul", a declarat Hadi Cahyanto, un purtator de cuvant al fortelor aeriene indoneziene.

Avionul era exploatat de catre AirAsia Indonezia, o sucursala a companiei AirAsia cu sediul la Kuala Lumpur, in Malaysia, care domina piata companiilor de low-cost in Asia de Sud-Est. "Avionul era in stare buna, dar conditiile meteorologice nu erau foarte bune", a declarat directorul general al Aviatiei Civile indoneziene Djoko Murjatmodjo intr-o conferinta de presa, pe Aeroportul din jakarta. Eforturile de cautare se concentreaza asupra unei regiuni situate intre Insula Belitung si Kalimantan, pe coasta de vest a Insulei Borneo, la jumatatea traseului prevazut al avionului, a adaugat el.

Citeste si:
Wizz Air, în top 10 cele mai sigure companii aeriene low-cost...
Wizz Air, în top 10 cele mai...

Singapore a propus un ajutor din partea fortelor aeriene si Marinei nationale in cadrul operatiunilor de cautare a avionului. Casa Alba a anuntat ca presedintele american a fost informat despre disparitia avionului si ca Barack Obama urmareste situatia. Celule de criza au fost activate pe aeroporturile Changi de la Singapore si de la Surabaya pentru primirea rudelor pasagerilor, scrie MEDIAFAX.

Anul 2014 este deja unul negru pentru aviatia malaysana, dupa pierderea a doua avioane apartinand companiei nationale Malaysia Airlines.

La 8 martie, zborul MH370 disparea la putin timp dupa decolarea de la Kuala Lumpur cu destinatia Beijing, cu 239 de persoane la bord. Disparitia avionului nu a fost explicata nici pana in prezent. Avionul s-ar fi prabusit in sudul Oceanului Indian, dupa ce a terminat carburantul.

La 17 iulie, alt avion de tip Boeing apartinand companiei Malaysia Airlines, care asigura o legatura intre Amsterdam si Kuala Lumpur, exploda in zbor, aparent doborat de o racheta, in timp ce survola estul Ucrainei. Avionul transporta 298 de persoane, dintre care 193 erau cetateni olandezi.

Citeste si:
Britanic condamnat la pușcărie în Singapore pentru că a refuzat să...
Pedeapsă cruntă pentru un...

La randul ei, Indonezia, un arhipelag care depinde in mare masura de transportul aerian pentru legaturile intre cele aproximativ 17.000 de insule care-l alcatuiesc, prezinta unul dintre cele mai dure bilanturi din Asia in materie de securitate aeriana. AirAsia, un client important al companiei Airbus, este cea mai mare companie low-cost din Asia de Sud-Est. Creata in urma cu aproximativ 20 de ani, preluata si relansata de catre un fost membru al conducerii de la Time Warner, Tony Fernandes, AirAsiA s-a dezvoltat agresiv, achizitionand frecvent avioane. AirAsia X, filiala pentru lung curier a companiei, a confirmat la jumatatea lui decembrie o comanda de 55 de avioane de tip A330Neo, versiunea remotorizata a celebrului avion de lung curier, un contract in valoare de 15 miliarde de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.