Mai mult de 95% dintre votanti au aprobat alipirea peninsulei separatiste ucrainene Crimeea la Rusia, potrivit primelor rezultate preliminare oficiale.

"95,5% au votat pentru alipirea Crimeei la Rusia", a anuntat presedintele Comisiei electorale locale, Mihailo Malisev.

  • Luni 17 martie
Parlamentul Crimeei se va reuni in sesiune extraordinara pentru a adopta o cerere de alipire la Rusia pe care o va adresa Moscovei. O delegatie a Parlamentului se va deplasa in aceeasi zi in Rusia.

Duma de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, va finaliza pregatirea unui proiect de lege privind integrarea Crimeei in Rusia (in caz de majoritate de voturi pentru acest scenariu) si il va distribui deputatilor.

Vicepresedintele american Joe Biden va incepe o calatorie de trei zile in Polonia si in Lituania, unde va purta consultari pe tema situatiei din Ucraina.

Ministrii europeni de Externe, care se reunesc la Bruxelles, ar putea adopta sanctiuni vizand Rusia.

Ministrul ucrainean de Externe Andrii Descita este asteptat la Bruxelles. El urmeaza sa fie primit de catre secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

Parlamentul ucrainean se va reuni pentru a examina suplimentarea sumei alocate bugetului Ministerului ucrainean al Apararii.

  • Miercuri 19 martie
Comisia Europeana (CE) urmeaza sa ofere detalii despre o suplimentare a unui ajutor oferit Ucrainei, in valoare de un miliard de euro.
  • Vineri 21 martie
Duma de Stat urmeaza sa voteze asupra unui proiect de lege privind alipirea Crimeei la Rusia.

UE si Ucraina urmeaza se semneze, la Bruxelles, partea politica a Acordului de Asociere, in a doua zi a unui summit european.

Anuntata de catre premierul ucrainean Arseni Iateniuk, semnarea nu a fost confirmata in mod oficial de catre Bruxelles.

"Armistitiul" ruso-ucrainean care trebuie sa permita deblocarea si aprovizionarea bazelor militare ucrainene din Crimeea urmeaza sa expire la aceasta data.

Potrivit "premierului" autoproclamat al Republicii autonome Crimeea Serghei Aksionov, integrarea completa a peninsulei in Federatia Rusa va dura aproximativ un an. Potrivit adjunctului sau, inlocuirea grivnei ucrainene cu rubla ruseasca ar putea avea loc de la inceputul lunii aprilie.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.